Σχετικά με τη Ελληνική Βιβλιοθήκη Σαξοφώνου
Η δημιουργία του θεματικού καταλόγου έγινε από τον Θεόφιλο Σωτηριάδη και προέκυψε ως αντικείμενο μακρόχρονης έρευνας, συλλογής και συστηματικής καταγραφής έργων. To μεγαλύτερο μέρος αυτής ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Ο κατάλογος παρουσιάζει με τρόπο συστηματικό όλα εκείνα τα έργα Ελλήνων, Κυπρίων και συνθετών της Διασποράς που είναι καταγεγραμμένα σε μουσικό κείμενο σε οποιαδήποτε μορφή περιλαμβάνεται σαξόφωνο (ορχηστρικά, σόλο, κονσέρτα κ.ά.) και αφορούν κυρίως την έντεχνη μουσική χωρίς χρονικό και τοπικό περιορισμό. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει έργα που είναι γραμμένα υπό τη μορφή «οδηγών» μελωδικών και αρμονικών κινήσεων ή διέπονται κυρίως από την τέχνη του αυτοσχεδιασμού.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό του καταλόγου είναι ο βαθμός δεξιοτεχνικής (όχι ερμηνευτικής) δυσκολίας και κυρίως οι εκπαιδευτικοί στόχοι που εκπορεύονται από το ίδιο έργο, γεγονός που τον καθιστά χρηστικό εργαλείο για τον κάθε παιδαγωγό. Πέρα από τις βασικές πληροφορίες του κάθε έργου υπάρχουν διαθέσιμοι οπτικοακουστικοί σύνδεσμοι, στοιχεία έκδοσης/επικοινωνίας με τους δημιουργούς, σχετική δισκογραφία με αναφορά και στους εκτελεστές και πλήθος στατιστικών αναλύσεων. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις συνθετών, ως αυθεντικές μαρτυρίες της σχέσης και αισθητικής των δημιουργών με το σαξόφωνο.
Ο διαδικτυακός κατάλογος υλοποιήθηκε με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2021 προς την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία "Βeartive" και σχεδιάστηκε/επιμελήθηκε από το Γιώργο Ν. Τριανταφυλλάκο (backpacker.gr). Στην απόθεση του σχετικού υλικού συμβάλλουν εθελοντικά οι Δανάη Μαστορίδου και Αντώνης Φωτιάδης.