ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Παρισιάδης Κώστας

Ο Κώστας Παρισιάδης δραστηριοποιείται τόσο ως καθηγητής κιθάρας και ανώτερων θεωρητικών, όσο και ως συνθέτης και ενορχηστρωτής. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στην κλασική κιθάρα στο Σύγχρονο Ωδείο Αττικής από όπου πήρε δίπλωμα με βαθμό «Άριστα παμψηφεί» (τάξη Μιχάλη Κονταξάκη) τον Ιούνιο του 2007, ενώ το 2008 έγινε δεκτός στο Conservatoire Strasbourg της Γαλλίας στην τάξη του διπλώματος της ειδίκευσης των Αλέξη Μουζουράκη και Susana Prieto (Duo Melis), εστιάζοντας σε ρεπερτόριο και συνθετικές προσεγγίσεις του εικοστού αιώνα. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές ανώτερων θεωρητικών με βαθμό «άριστα», τα πτυχία αρμονίας (τάξη Παντελή Τσικριτέα - Σύγχρονο Ωδείο Αττικής), αντίστιξης, φυγής και σύνθεσης (τάξη Φοίβου Παπαδόπουλου - Δημοτικό Ωδείο Κορυδαλλού). Το 2011 εισάγεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και θα αποφοιτήσει από την κατεύθυνση της Ιστορικής και Συστηματικής Μουσικολογίας το 2016 (βαθμός 8,28). Κατόπιν έγινε δεκτός στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για να παρακολουθήσει το διετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σύνθεση Ενόργανης και Φωνητικής Μουσικής».

Στην εργογραφία του συγκαταλέγονται έργα για συμφωνική ορχήστρα αλλά και μικρότερα ορχηστρικά σύνολα, έργα για σόλο όργανα, έργα μουσικής δωματίου, ενώ έχει αναλάβει ενορχηστρώσεις και μεταγραφές για ποικίλα οργανικά και φωνητικά σύνολα. Ως συνθέτης και μουσικολόγος, έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια και διαλέξεις μεγάλων προσωπικοτήτων του χώρου, όπως ο Θόδωρος Αντωνίου, ο Γιώργος Κουρουπός και πολλοί άλλοι. Έργα του έχουν παιχτεί ζωντανά και ηχογραφηθεί από καταξιωμένους μουσικούς του χώρου (Μιχάλης Κονταξάκης, κουαρτέτο εγχόρδων L’anima, Κωνσταντίνα Ρούσου, Δήμητρα Κοκκινοπούλου κ.ά).

Ως καθηγητής ανώτερων θεωρητικών, διδάσκει αρμονία, αντίστιξη και φυγή σε διάφορα ωδεία της Αθήνας αλλά και σε ιδιαίτερα μαθήματα. Προετοιμάζει υποψήφιους σπουδαστές για την εισαγωγή τους σε μουσικά Πανεπιστήμια με επιτυχία και εξαιρετικά υψηλές βαθμολογίες.

Ως κιθαριστής έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ σε αίθουσες, θέατρα και συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει γνωρίσει και μαθητεύσει δίπλα σε μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου κιθαριστικού γίγνεσθαι (ενδεικτικά αναφέρονται οι Leo Brower, Nikita Koshkin, Carlo Domeniconi, Pavel Steidl, Carlo Marchione, Zoran Dukiz, Ricardo Gallen, Κώστας Κοτσιώλης, Φώτης Κουτσοθόδωρος, Xufei Yang, Margarita Escarpa) από τους οποίους εφοδιάστηκε με γνώσεις τόσο σε τεχνικό όσο και σε ερμηνευτικό και μουσικολογικό επίπεδο. Η ενασχόληση του επίσης με την ηλεκτρική κιθάρα και την jazz μουσική αποτελεί ένα ακόμα πεδίο εξερεύνησης. Από το 2008, μελετάει jazz κιθάρα και αρμονία πλάι στους Τάκη Μπαρμπέρη, Γρηγόρη Ντάνη, Βάσω Δημητρίου και Γιώργο Αργυρόπουλο.

Το βιβλίο του ο Μαγικός Κόσμος της Κιθάρας Μέθοδος εκμάθησης κλασικής κιθάρας για μικρές ηλικίες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fagotto, ενώ το έργο του Homage to Astor Piazzolla για κιθάρα και φλάουτο (ή βιολί) κυκλοφορεί από το διεθνή εκδοτικό οίκο Bergman.

Ο σεμιναριακός κύκλος “The Thinking Guitarist”, μία ανατρεπτική μέθοδος ανάπτυξης τεχνικής μέσα από την εξερεύνηση της ταστιέρας και του αυτοσχεδιασμού, παρουσιάζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε διάφορα φεστιβάλ, μουσικά εργαστήρια και ωδεία της χώρας γνωρίζοντας μεγάλη αποδοχή.

Ο Κώστας Παρισιάδης εργάζεται ως δάσκαλος κιθάρας και θεωρητικών στην Αθήνα, για περισσότερα από δέκα χρόνια, ενώ το ίδιο διάστημα εργάζεται ως επαγγελματίας μουσικός συνεργαζόμενος με διάφορα μουσικά σχήματα ποικίλων μουσικών ιδιωμάτων. Είναι επίσης απόφοιτος του τμήματος «Μηχανικοί Υλικών» της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

(«Βιογραφικό», Κώστας Παρισιάδης, ημερ. πρόσβασης 29 Απριλίου 2021, https://bit.ly/3xsvdAZ)

Έργα για σαξόφωνο

States of Mind (2019)
TOP