ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Παπασπύρου Ιωάννης

#86, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (1970)
Αντιγραφή URL σελίδας

Ο Ιωάννης Παπασπύρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Στα δεκατρία του ξεκίνησε να μελετάει μπουζούκι και σύντομα ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα θεωρητικά ευρωπαϊκής και τζαζ μουσικής στο Σύγχρονο και Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης από τα οποία αποφοίτησε με τα πτυχία αρμονίας, ενοργάνωσης, αντίστιξης, και φούγκας, στις τάξεις του Γιάννη Αγγελάκη και Χρήστου Σαμαρά αντίστοιχα. Επίσης, μελέτησε αρκετά χρόνια κλασικό πιάνο με την Πατρίτσια Αλιμπέρτη, καθώς και τζαζ κιθάρα και πιάνο με τον Μάκη Στεφανίδη και Γρηγόρη Σημαδόπουλο αντίστοιχα.

Μετά την αποφοίτηση του από το Λύκειο ξεκίνησε να δουλεύει επαγγελματικά σαν μουσικός (μπουζούκι, κιθάρα, λαούτο, ούτι, πιάνο, πλήκτρα) και σαν καθηγητής μουσικής (μπουζούκι, ούτι, λαούτο, μαντολίνο, κιθάρα, πιάνο, πλήκτρα, θεωρητικά ευρωπαϊκής μουσικής, τζαζ και βυζαντινή μουσική). Έχει δουλέψει σε διάφορα νυχτερινά κέντρα, μουσικές σκηνές, ξενοδοχεία κ.α. Έχει διδάξει στα Ωδεία: Νέο Θεσσαλονίκης, Πυθαγόρειο Θερμαϊκού και Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Το 2005 και 2007 πήρε το δίπλωμα του στη σύνθεση (τάξη ΄Αλκη Μπαλτά) και βυζαντινής μουσικής (τάξη Μιλτιάδη Παππά) από το Μουσικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης. Το 2008 μετακόμισε στην Ατλάντα των ΗΠΑ όπου σπούδασε σύνθεση στο Georgia State University με τον Dr. Νickitas J. Demos, λαμβάνοντας αρκετές υποτροφίες και αποφοιτώντας με άριστα (πτυχίο 2011 και μεταπτυχιακό 2013). Κατά την διάρκεια των σπουδών του διατέλεσε μεταπτυχιακός βοηθός καθηγητή στον τομέα της σύνθεσης. Δίδαξε σύνθεση και οργάνωσε συναυλία με την συνεργασία του ελληνικού προξενείου της Ατλάντα, ενορχηστρώνοντας έργα του Μάνου Χατζιδάκι. Παράλληλα, περιόδευσε με την ορχήστρα ελληνικής μουσικής Alpha Omega Sound σε όλες τις νοτιο – ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ δίνοντας συναυλίες σε ελληνικά φεστιβάλ κ.α. Από το 2013, είναι οργανίστας και βοηθός ψάλτη στον Ορθόδοξο Ελληνικό Καθεδρικό Ναό της Ατλάντα.

Σαν συνθέτης και διασκευαστής έχει ένα σημαντικό αριθμό έργων. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, ΗΠΑ και Γερμανία από το τρίο 'Εψιλον, ACM (Access Contemporary Music), Anaphora, Soli Fan Tutti και διάφορα σχήματα του Georgia State University. Έχει συνθέσει δύο συμφωνικά ποιήματα, κουαρτέτα και κουιντέτα εγχόρδων, ξύλινων πνευστών, χάλκινων, ντουέτα, τρίο και σόλο έργα για διάφορα όργανα καθώς και μουσική για τρία θεατρικά έργα. Το έργο του Mysterioso Agitato για φλάουτο, κλαρινέτο σε Λα, βιόλα και πιάνο, υπήρξε φιναλίστ στον διαγωνισμό σύνθεσης Soli fan Tutti στο Darmstadt της Γερμανίας, παρουσιάστηκε ζωντανά και συμπεριλήφθηκε στον ψηφιακό δίσκο με έργα της τελικής φάσης του διαγωνισμού. Το ίδιο έργο καθώς και το Blue Lullaby for Nefeli για άλτο σαξόφωνο και πιάνο, συμπεριλήφθηκαν στα Weekly Readings του Access Contemporary Music στο Σικάγο και ηχογραφήθηκαν. Επίσης, το πρώτο παρουσιάστηκε από την εκπομπή σύγχρονης μουσικής του συνθέτη Seth Boustead ενώ τo δεύτερο πρόκειται να συμπεριληφθεί σε σειρά συναυλιών του οργανισμού World Oceans Music σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης. O Ιωάννης Παπασπύρου έχει επίσης γράψει και πολλές διασκευές για κουαρτέτο σαξοφώνων, εγχόρδων, κουιντέτο χάλκινων, και άλλα μικτά σχήματα, αρκετές από τις οποίες έχουν παιχτεί στην Ελλάδα από το Μακεδονικό Κουαρτέτο Σαξοφώνων, το σύνολο σαξοφώνων του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης, το σύνολο Locos de Atar και στις ΗΠΑ από το Classic V Brass Quintet. Έργα και διασκευές του διατίθενται προς αγορά από το http://www.musicforbrass.com και http://www.musicaneo.com.

(Ιωάννης Παπασπύρου, μήνυμα ηλεκτρ. ταχυδρομείου στο συγγραφέα, αρχείο pdf, 18 Απριλίου 2021)

TOP