Πίσω στην αναζήτηση
Παπαγεωργίου Δημήτρης
Αντιγραφή URL σελίδας
Η μουσική του Δημήτρη Παπαγεωργίου διέπεται από ποικίλες μορφές αναλογίας και δομικής επαναληπτικότητας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ομοιομορφία δομής και αρχή της οικονομίας αποτελούν βασικούς άξονες της δημιουργίας του. Moτιβικά συμβάντα ξεδιπλώνονται στο χρόνο και αναπτύσσονται με κεντρομόλο τρόπο στο ίδιο δομικό πλέγμα ή υπό παρόμοια δομικά χαρακτηριστικά ξανά και ξανά, προκαλώντας, συντηρώντας και επιβάλλοντας μία ή περισσότερες συνθήκες διαμόρφωσης προοπτικής.
Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου σπούδασε σύνθεση με τους Hermann Markus Pressl και Andreij Dobrowolski στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Δραματικής Τέχνης στο Graz της Αυστρίας. Από το 1998 ως το 2002 ήταν αποδέκτης Προεδρικής Υποτροφίας (Presidential Fellowship) του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, ΗΠΑ, για διδακτορικές σπουδές στη σύνθεση με τους Donald Martin Jenni, Jeremy Dale Roberts και David Karl Gompper. Στην Αϊόβα, ο Παπαγεωργίου δίδαξε σύνθεση, ενορχήστρωση και ενοργάνωση. Επίσης διετέλεσε βοηθός του διευθυντή του Κέντρου Νέας Μουσικής, David Gompper και οργάνωσε το εργαστήρι επιμόρφωσης των συνθετών. Εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής Σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο οποίο διορίστηκε το 2007. Από το 2012 είναι αναπληρωτής διευθυντής του Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής στο ίδιο τμήμα.
Έχει προσκληθεί ως επισκέπτης καλλιτέχνης (guest composer) στα Πανεπιστήμια της Ιοwa, Nevada και Bowling Green των Η.Π.Α., στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Ηannover της Γερμανίας, στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Belgrade, και έχει επίσης διδάξει στη Δήλια Ακαδημία Σύγχρονης Μουσικής. Έχει συμμετάσχει σε σημαντικά διεθνή προγράμματα καλλιτεχνικής έρευνας. Πρόσφατα ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο διεθνές πρόγραμμα μεντόρων WiMir που στόχο έχει την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στο χώρο της μουσικής τεχνολογίας, ενώ κατά την παρούσα περίοδο συμμετέχει ως σύμβουλος (mentor) στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα Beethoven 2020 υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Τεχνών του Bερολίνου. Τον Σεπτέμβριο του 2017 και του 2018 πραγματοποίησε μαθήματα σύνθεσης στην Τεχεράνη του Ιράν.
Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αυστρίας, Ελλάδας, και Η.Π.Α. Έχει εμφανιστεί σε δεκάδες φεστιβάλ, συνέδρια σύγχρονης μουσικής και συναυλίες σε πάνω από 30 πόλεις και σε χώρες όπως η Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Ελβετία, Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρο, Κροατία, Τουρκία, και πολλές πολιτείες των Η.Π.Α. Έχει λάβει παραγγελίες από οργανισμούς, ινστιτούτα, και σύνολα σύγχρονης μουσικής, όπως SCI/ASCAP (Η.Π.Α.), Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Μουσικής και Ακουστικής του Πανεπιστημίου Μουσικής του Γκρατς, Κρατική Αυστριακή Ραδιοφωνία και το Φόρουμ Λογοτεχνίας του Γκρατς, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Ensemble Interface (Γερμανία), ensemble Et cetera (San Diego, U.S.A.), Zeitfluss Ensemble (Αυστρία), UMS & JIP (Ελβετία), Trio IAMA (Ελλάδα) κλπ.
Έχει λάβει υποτροφίες από το Υπουργείο Έρευνας και Τεχνολογίας της Αυστρίας και έχει τιμηθεί με το βραβείο Doris Wolf του Πανεπιστημίου Μουσικής του Γκρατς και το βραβείο Hancher-Finkbine του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. To 2003, το έργο του For Hermann Markus για μεσόφωνο και ορχήστρα δωματίου τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο στον Παναμερικανικό Διαγωνισμό Σύνθεσης των SCI/ASCAP, ενώ το 2013 το Ensemble Et cetera (San Diego, U.S.A.) τον επέλεξε στο διαγωνισμό σύνθεσης που προκήρυξε, μαζί άλλους τέσσερις συνθέτες, μεταξύ διακοσίων πενήντα υποψηφίων απ’ όλο τον κόσμο.
Έχει λάβει αναθέσεις από διάφορα ιδρύματα όπως το Siemens Music Foundation, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Μουσικής και Ακουστικής του Πανεπιστημίου Μουσικής και Δραματικής Τέχνης στο Γκρατς, το Αυστριακό Κρατικό Ραδιόφωνο (ÖRF) και το Φόρουμ Λογοτεχνίας Γκρατς, Kultur Zentrum bei den Minoriten Graz, SCI / ASCAP (Η.Π.Α.), Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εβδομάδα Σύγχρονης Μουσικής Il Suono, Yarava Music Group (Τεχεράνη, Ιράν) και από ερμηνευτές και σύνολα όπως ο Δημήτρης Πολυζωίδης (βιολιστής του συνόλου Klangforum, Αυστρία), Ensemble Interface (Γερμανία), Zeitfluss Ensemble (Αυστρία), UMS & JIP (Ελβετία), Trio IAMA (Ελλάδα), Ensemble Etcetera (ΗΠΑ), duo Goliardi (Ελλάδα) κ.ά.
Το 2008 ήταν φιλοξενούμενος συνθέτης στο Φεστιβάλ 4020. mehr als Musik (Lindt Αυστρίας) και το 2006 το Minoritensaal Graz οργάνωσε αφιέρωμα - πορτρέτο στη μουσική του Δημήτρη Παπαγεωργίου. Το καλοκαίρι του 2012, το έργο του Effluences ακούστηκε στο Τεσσαρακοστό Έκτο Διεθνές Θερινό Φεστιβάλ Darmstadt για τη Νέα Μουσική και τον Μάρτιο του 2013 το σύνολο Klangforum Vienna παρουσίασε το έργο του Ιn the Vestige of the Present στην αίθουσα Vienna Konzerthaus, ενώ το 2014 οι έγχορδοι μουσικού του Ensemble Klangforum έκαναν την πρώτη εκτέλεση του κουαρτέτο έγχορδων Quasi (ébauche), στο Ligetisaal of Mumuth Concert Hall, Γκρατς. Το 2014, δύο από τα έργα του είχαν επιλεγεί με υψηλή βαθμολογία στο International Computer Music Conference (ICMC / SMC 2014). Τον Οκτώβριο του 2016, επέστρεψε στο Γκρατς με ένα νέο κομμάτι για το υβριδικό όργανο (Musikprotokol 2016).
Στη δισκογραφία εμφανίστηκε στον ψηφιακό δίσκο Musings (2005) της Capstone Records (Νέα Υόρκη) με το έργο του…d’ogne luce muto. Tο έργο του In the Vestige of the Present περιλαμβάνεται στον ψηφιακό δίσκο Present Perfect, Vol. 1 (2009) του Trio IAMA (Dissonance Records), ενώ το έργο του Etude in Quarter Tones συμμετέχει στον ψηφιακό δίσκο One Minute της Iwona Glinka (Sarton Records, Πολωνία).
Είναι ιδρυτικό μέλος του Dissonart Ensemble, καλλιτεχνικός συν-διευθυντής της Εβδομάδας Νέας Μουσικής OutHEAR στη Λάρισα της Ελλάδας, ένα συμπόσιο σύνθεσης και σεμιναρίου εξειδίκευσης με το σύνολο Klangforum Vienna, και επίσης καλλιτεχνικός συν-διευθυντής του Φεστιβάλ Off Borders για την ηλεκτροακουστική μουσική και τις παραστατικές τέχνες. Τα μουσικά έργα του είναι διαθέσιμα από το BabelScores.
(“Dimitri Papageorgiou – composer: About”, Dimitripapageorgiou.wordpress.com, ημερ. πρόσβασης 29 Μαρτίου 2021, https://dimitripapageorgiou.wordpress.com/about/ . H μετάφραση από το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο είναι του συγγραφέα; Δημήτρης Παπαγεωργίου, μήνυμα ηλεκτρ.ταχυδρομείου στον συγγραφέα, 21 Ιουνίου 2017)
Έργα για σαξόφωνο
Org (1986)Enlacées (2010)
Translucent Currents in her Darkness (2014)
Risuona piu lontano che mai (2018)