Πίσω στην αναζήτηση
Νικολάου Ρενέ
Αντιγραφή URL σελίδας
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972 και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές από πολύ μικρή ηλικία. Με καθηγήτρια στο πιάνο τη Σοφία Γαρουφαλή απέκτησε πτυχίο Πιάνου με «Άριστα παμψηφεί και τιμητικό έπαινο» και ακολούθως δίπλωμα Πιάνου με «Άριστα παμψηφεί».Παρακολούθησε εργαστήρια εξειδίκευσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό με τους διεθνούς φήμης πιανίστες Άρη Γαρουφαλή, Martino Tirimo και Paul Badura Skoda. Συνέχισε τις σπουδές της στα Ανώτερα Θεωρητικά και στη Σύνθεση με καθηγητή τον συνθέτη Χρήστο Αναστασίου, τις ολοκλήρωσε και έλαβε δίπλωμα Σύνθεσης με βαθμό «Άριστα παμψηφεί και Πρώτο βραβείο».
Από το 1992 εώς σήμερα εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου, μουσικής δωματίου και ανώτερων θεωρητικών σε Ωδεία της Αθήνας. Παράλληλα, κατά τα έτη 2005-2010 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και σε Μουσικά Σχολεία.
Στο συνθετικό της έργο συγκαταλέγονται έργα για πιάνο και άλλα σόλο όργανα, χορωδιακή και συμφωνική μουσική, κουαρτέτα εγχόρδων, έργα ορχήστρας δωματίου και έργα ηλεκτρονικής και ηλεκτροακουστικής μουσικής. Έχει επίσης μελοποιήσει ποιήματα του Δ. Σολωμού, Κ. Ουράνη, Ά. Σικελιανού, Α. Κάλβου και Emily Dickinson.
Βραβεύτηκε από την Εθνική Ακαδημία Μουσικής της Πολιτείας του Κολοράντο των ΗΠΑ με τον τίτλο «Φιναλίστ του Διεθνούς Μουσικού Βραβείου Αριστείας στη Σύνθεση» τα έτη 2010 και 2011.Έχει γράψει μουσική για τις παραστάσεις Υπατία και Μαύρη παρηγοριά του Ν. Λάσκαρη για τη θεατρική ομάδα του Δήμου Ν. Σμύρνης (Ιούνιος 2014) και έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας, (NIFF) γράφοντας μουσική για την ταινία μικρού μήκους Η Επόμενη Μέρα παραγωγή του φεστιβάλ. Συνεργάστηκε με τον Κούρδο σκηνοθέτη Shakawan Mohammed Idrees και συνέθεσε τη μουσική για την ταινία του Τhe Face Of The Ash. Η ταινία συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως, στην Ιαπωνία (2018), στο Βερολίνο (2019 και 2020) κ.ά. Από τις εκδόσεις Cambia κυκλοφορεί το βιβλίο με τίτλο Συναισθησία το οποίο αποτελείται από μία συλλογή έργων για πιάνο και πιάνο-τσέλο (2011). Στο CD που συνοδεύει την έκδοση ερμηνεύει η ίδια τα έργα για σόλο πιάνο και η Μαριλένα Σπαχή και Γιάννης Νίνα ερμηνεύουν τα έργα για πιάνο-τσέλο.
Με το έργο Μiriam για άλτο φλάουτο, συμμετέχει στον ψηφιακό δίσκο GIMEL (2018) με έργα σύγxρονων συνθετών της Phasma Music Foundation με σολίστ την Iwona Glinka. Από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας κυκλοφορεί το έργο της ΥΡΙΑ-Σουΐτα για δύο κιθάρες που γράφτηκε για το φεστιβάλ της ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (2019).Το έργο παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ κιθάρας του Π. Φαλήρου τον Φεβρουάριο του 2019 από τους Αλεξάνδρα Χριστοδήμου και Γιάννη Πετρίδη και στη συνέχεια στο φεστιβάλ της ALEA III στη Νάξο (Αύγουστος 2019). Tον Απρίλιο του 2020 το ίδιο έργο παρουσιάζεται διαδικτυακά σε κύκλο εργαστηρίων και συναυλιών για τους φοιτητές του Berklee College of Music της Βοστώνης με υπεύθυνο τον καθηγητή και συνθέτη Αλέξανδρο Καλογερά.
Τον Απρίλιο του 2019 συμμετείχε στη συναυλία που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο AULA της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών με τίτλο «Συνομιλίες γένους θηλυκού» και θέμα «Η Γυναίκα ως Αρετή, η Αρετή ως Γυναίκα».Το έργο, που είναι γραμμένο για γυναικείο φωνητικό σύνολο-μπαρόκ φλάουτο-βιολί-βιολοντσέλο και προετοιμασμένο πιάνο, είναι βασισμένο στους ύμνους της Hildegarg von Bingen, Ιtem de Virginibus. Το Νοέμβριο του 2019 συμμετείχε στο Εργαστήριο Ελλήνων συνθετών που διοργάνωσε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου παρουσίασε το έργο της Into the deep για άλτο σαξόφωνο, βιολί και πιάνο το οποίο συνέθεσε κατά παραγγελία του Οργανισμού. Το Σεπτέμβριο του 2020 συμμετείχε στον ψηφιακό δίσκο της Phasma Music Foundation, Lament for Theodore Antoniou, μία συλλογή από έργα για σόλο φλάουτο, αφιερωμένα στη μνήμη του καθηγητή, διακεκριμένου συνθέτη και μαέστρου Θεόδωρου Αντωνίου με σολίστ την Iwona Glinka. Toν Μάιο του 2022 συμμετείχε με το έργο της Bήματα-The Iron Project στο πρόγραμμα OPEN ART που διοργάνωσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το 18ο Athens Digital Arts Festival (ADAF), στο οποίο παρουσιάστηκαν έργα ηλεκτροακουστικής μουσικής, τα οποία γράφτηκαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα «Η Τέχνη της Ακρόασης» και τα «Ηχητικά Περιβάλλοντα» με την κοινή θεματική «Φυσική Ιστορία». Την ίδια χρονιά (2022) συμμετείχε στον ψηφιακό δίσκο SQ, String - Saxophone, Quartet - Quintet (2022), με το κουαρτέτο της για έγχορδα αρ. 1, Πετρώματα, που ερμήνευσε το κουαρτέτο εγχόρδων Ex Quartet και κυκλοφορεί από την εταιρεία Phasma Music Foundation. Το συγκεκριμένο έργο ακούστηκε ολόκληρο από το Τρίτο πρόγραμμα της ΕΡΤ 90.9 και την εκπομπή της κα. Κάτιας Καλλιτσουνάκη «Μουσικές στιγμές στο χρόνο» στις 3/11/2022.
Το έργο της Miniature for solo piano επιλέχθηκε από τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής» για τον εορτασμό των 70 ετών από την ίδρυσή του και θα παρουσιαστεί στην επετειακή συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Νοέμβριο του 2023 καθώς επίσης και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ).
(Ρενέ Νικολάου, μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο συγγραφέα, αρχείο word 20 Aυγούστου 2023)