ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Νικολάου Γεωργία

#70, Ολλανδία (1990)
Αντιγραφή URL σελίδας

Η πολυσχιδής μουσικός, συνθέτρια, εκπαιδευτικός και ερευνήτρια Γεωργία Νικολάου (1990), γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια εδρεύει στην Ολλανδία. Προερχόμενη από μουσική οικογένεια, η Γεωργία επηρεάστηκε από τα πρώτα της χρόνια από την έντονη πολιτιστική παράδοση του νησιού της στη μουσική και τον χορό. Άρχισε να παίζει πιάνο σε ηλικία πέντε ετών και σύντομα ανακάλυψε την τέχνη της σύνθεσης μέσα από τα δικά της μικρά κομμάτια για πιάνο. Εκτός από πιάνο, παρακολούθησε εντατικά μαθήματα και εργαστήρια τραγουδιού, θεάτρου, σκηνικής ερμηνείας και χορού.

Το 2009 ξεκίνησε τις ακαδημαϊκές της σπουδές στο Τμήμα Μουσικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα, Ελλάδα. Εκεί σπούδασε σύνθεση με τον Ιωσήφ Παπαδάτο και τη Δήμητρα Τρυπάνη και τζαζ φωνητικά ως δευτερεύον μάθημα. Το 2011 της χορηγήθηκε η υποτροφία Erasmus για να σπουδάσει για ένα χρόνο στο Ωδείο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, όπου αργότερα ολοκλήρωσε τις πτυχιακές σπουδές της με διάκριση στη σύνθεση υπό την καθοδήγηση των Jeroen D’Hoe και Caroline Ansink. Το 2016 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη σύνθεση στο Codarts University of the Arts στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, με οδηγό τους καταξιωμένους συνθέτες και εκπαιδευτικούς Peter-Jan Wagemans, René Uijlenhoet, Paul van Brugge, Hans Koolmees και Klaas de Vries. Τον Σεπτέμβριο του 2016 της απονεμήθηκε το βραβείο Tera de Marez Oyens κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Gaudemaus Muziek στην Ουτρέχτη.

Τα έργα της Γεωργίας διακρίνονται για τη ζωντάνια, τη ρυθμική πολυπλοκότητα και τον τροπικό τους χαρακτήρα. Πολύ δραστήρια στον ευρύτερο καλλιτεχνικό κόσμο, χρησιμοποιεί στοιχεία από διάφορα επιστημονικά πεδία στο έργο της, προσθέτοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα και ενδιαφέρον στην ίδια τη μουσική. Οι συνθέσεις της ποικίλλουν από έργα για σύνολα δωματίου ως ηλεκτρονική μουσική, καθώς και παραστάσεις σύγχρονου χορού και πειραματικής μουσικής στο θέατρο. Τα έργα της έχουν παιχτεί σε διάσημα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής, όπως November Music 2018, Transit 2018, Gaudeamus Muziekweek 2016 & 2018, Operadagen Rotterdam 2019, De Parade 2019; καθώς και διακεκριμένες αίθουσες μουσικής και θεάτρου σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Αυστρία, Κύπρο, Ελλάδα, Πολωνία, Ιταλία και Πορτογαλία. Ως ερμηνεύτρια, εμφανίζεται συχνά με φωνητικά και σύνολα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, καθώς και σε δικές της δημιουργίες ως τραγουδίστρια και χορεύτρια.

Επιπλέον, εργάζεται ως καθηγήτρια μουσικής στον οργανισμό Musica Impulscentrum voor Muziek στο Βέλγιο και στο Ρότερνταμ. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, εργάζεται ως ερευνήτρια στο έργο της με τίτλο “Moving in Musicking: Promoting social inclusiveness for children in risk” στο CORPoREAL, στο Royal Conservatoire of Antwerp – AP University College. Είναι μέλος της ομάδας παρακολούθησης του έργου Creative Europe Project “Resilience in resonance. Teaching children at risk to play an instrument through music and movement”, με συντονιστή τον dr. Luc Nijs. Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά στην ερευνητική πλατφόρμα SIMM – Social Impact of Making Music, παρακολουθώντας σεμινάρια και συνέδρια και παρουσίασε τη δουλειά της στο SIMM-posium 2018 στο Πόρτο και στο SIMM-posium 2021 στο Παρίσι.

(“Biography”, Georgia Nicolau, ημερ. πρόσβασης 4 Ιανουαρίου 2022, https://georgianicolaou.com/. Η μετάφραση του πρωτότυπου αγγλικού κειμένου είναι του συγγραφέα)

Έργα για σαξόφωνο

East Coast Dive (2013)
SocialICE (2016)
TOP