ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Μπορμπουδάκης Μηνάς

#61, Γερμανία (1974)
Αντιγραφή URL σελίδας

Ο Μηνάς Μπορμπουδάκης γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1974 στο Ηράκλειο Κρήτης όπου σε ηλικία τεσσάρων ετών πήρε τα πρώτα του μαθήματα πιάνου. Από το 1985 φοίτησε στην τάξη πιάνου και θεωρητικών του Γιώργου Καλούτση απ΄όπου το 1992 πήρε το πτυχίο πιάνου και αρμονίας. Συνέχισε τις σπουδές του με τους Olaf Dressler και Urzula Mitrenga (πιάνο), Wilfried Hiller και P. M. Hamel (σύνθεση) στις Ακαδημίες του Μονάχου και Αμβούργου αποφοιτώντας με τα αντίστοιχα διπλώματα. Οι σπουδές του πλαισιώθηκαν από σεμινάρια σύνθεσης και πιάνου με τους George Crumb, Wilfried Hiller, Luciano Berio, Wolfgang Rihm, Alexander Nasedkin και Rudolf Kehrer.

Παράλληλα με τις σπουδές του συμμετείχε τόσο σαν συνθέτης όσο και σαν πιανίστας σε διάφορα φεστιβάλ ανά την Ευρώπη και την Ιαπωνία όπως η Biennale του Μονάχου, το Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής της Ραδιοφωνίας του Saarbrücken, το Φεστιβάλ MDR Musiksommer, το Φεστιβάλ Schwetzinger Festspiele, το Beethovenfest της Βόννης, την ΕΧΡΟ 2000 του Αννόβερου στο Lockenhaus και το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου του Gidon Kremer.

Του έχουν ανατεθεί παραγγελίες από τις Ορχήστρες της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας, από την Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Ραδιοφωνίας της Στουτγκάρδης, από την Ορχήστρα του διεθνώς αναγνωρισμένου βιολονίστα Gidon Kremer, Kremerata Baltica, από την ΕΧΡΟ 2000 του Αννόβερου, από τον οργανισμό του Μεγάρου Μουσικής του Μονάχου Kulturkreis Gasteig, από το Φεστιβάλ Υoung.euro.classic του Βερολίνου, την Kρατική Όπερα του Μονάχου κ.α.

Σαν σολίστ έχει συμπράξει με την Bayerische Kammerphilharmonie στο πρώτο του κοντσέρτο για πιάνο, τη Συμφωνική της Νυρεμβέργης, καθώς επίσης σαν μαέστρος με την Kremerata Baltica και διάφορα μουσικά σύνολα σύγχρονης μουσικής. Επίσης έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων Μουσικής, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Orchestra Sinfonica Nationale della RAI, την Tonhalle Orchester Zurich, το περίφημο Ensemble Modern. Στο πιανιστικό του ρεπερτόριο εντάσσονται εκτός από δικά του έργα κατά το πλείστον έργα σύγχρονων συνθετών. Στους στενούς συνεργάτες του συμπεριλαμβάνονται επίσης ονόματα όπως ο Peter Sadlo (κρουστά), o Johannes Moser (τσέλο), κ.ά.

Το έργο του έχει βραβευθεί μεταξύ άλλων με το βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης Günther Bialas (2002), την Υποτροφία Μουσικής της πόλης του Μονάχου και της πόλης του Tübingen (2003), το Βραβείο Μουσικής του Βαυαρικού κράτους (2004). Επίσης βραβεύθηκε με το Rodion Shchedrin Chamber Μusic Prize για τα έργα του Σ- Κασσιόπη και Χωρόχρονος Ι. Το 2007 ήταν υπότροφος στην Cité des Arts στο Παρίσι ενώ το 2008 βραβεύθηκε με το συνολικό του έργο και για τη μέχρι τώρα προσφορά του στη σύγχρονη ελληνική μουσική με το Bραβείο Σύνθεσης του Διεθνούς Ιδρύματος Christoph und Stephan Kaske. Τον Απρίλιο του 2007 ήταν καλεσμένος συνθέτης (Composer in Residence) στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Τέχνης “Les Museiques” στην Βασιλεία με μια σειρά συναυλιών, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου έτους παρουσιάστηκε η πρώτη του όπερα, παραγγελία της όπερας του Μονάχου, στο πλαίσιο του θερινού φεστιβάλ υπό τη διεύθυνση του Kent Nagano.

Κεντρικό ρόλο στη μουσική του παίζουν μικροτονικά στοιχεία, πολύπλοκες ρυθμικές και ηχοχρωματικές δομές και η χρήση ηλεκτρονικών. Βασική πηγή έμπνευσης του αποτελούν φιλοσοφικά, μυθολογικά και φιλολογικά θέματα της αρχαίας Ελλάδας καθώς και σύγχρονες κοσμολογικές και μεταφυσικές θεωρίες.

(“Βiography”, Minas Borboudakis, αρχείο pdf, ημερ. πρόσβασης 1 Δεκεμβρίου 2020, https://www.borboudakis.com/about-minas/)

Website(s) borboudakis.com
Συνεντεύξεις youtu.be/gYAq0JoNLH8

Έργα για σαξόφωνο

Drei Meditationen für sopran saxophon und klavier (1998)
Brain Storming (2005)
TOP