ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Σαμαράς Καμπάνης

Ο Καμπάνης Σαμαράς είναι έλληνας συνθέτης, μαέστρος και πιανίστας. Γεννήθηκε στη Χωριστή Δράμας το Φεβρουάριο του 1965. Πήρε τα πρώτα μουσικά μαθήματα του σε ηλικία έξι ετών και έπαιξε τρομπέτα στη μπάντα της γενέτειρας του υπό την καθοδήγηση του πατέρα του Ευριπίδη Σαμαρά (αρχιμουσικός επί πέντε δεκαετίες σε φιλαρμονικές του νομού Δράμας, τελειόφοιτος ανώτερων θεωρητικών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης).

Στη συνέχεια, εντυπωσιασμένος από τον παγκοσμίου φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Νίκο Αστρινίδη στράφηκε προς το πιάνο μαθητεύοντας και αποφοιτώντας από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με δίπλωμα «άριστα παμψηφεί και διάκριση». Στο ίδιο ωδείο σπούδασε επίσης ανώτερα θεωρητικά στη τάξη του Δημήτρη Αθανασιάδη και έλαβε τα πτυχία αρμονίας, αντίστιξης, ενοργάνωσης, φυγής με το βαθμό «άριστα παμψηφεί». Συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση στο Μουσικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης στη τάξη του μαέστρου και συνθέτη Άλκη Μπαλτά από όπου πήρε το δίπλωμά του με το βαθμό «άριστα παμψηφεί και διάκριση». Παράλληλα συμμετείχε σε πολλά σεμινάρια σύγχρονης μουσικής μεγάλων συνθετών με τους Θόδωρο Αντωνίου, Ιάννη Ξενάκη, κ.ά. Στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές (1997-2003) στην Εθνική Κρατική Μουσική Ακαδημία της Σόφιας Βουλγαρίας «Panco Vladigerov» και αποφοίτησε με τον τίτλο “Magister Artium” στη διεύθυνση συμφωνικής ορχήστρας και όπερας (μαθητής των διακεκριμένων μαέστρων Vasil Kazandjiev, Ivan Marinov, Njedelkov Njedelkov, A. Varadinov), όπως και στη σύνθεση (μαθητής του σπουδαίου βούλγαρου συνθέτη Mihail Pekov). Παρακολούθησε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας με τους Άλκη Μπαλτά και Κάρολο Τρικολίδη.

Ως συνθέτης έχει γράψει περισσότερα από εβδομήντα συμφωνικά έργα εκ των οποίων πολλά παρουσιάστηκαν από μεγάλες συμφωνικές ορχήστρες και σχήματα της Ελλάδος και του εξωτερικού, όπως και σε μεγάλα φεστιβάλ και διοργανώσεις (Δημήτρια, Παíς Όπερα, Λατρευτική Εβδομάδα, Δημήτρια στα Σχολεία). Επίσης έχει γράψει έργα μουσικής δωματίου και περισσότερα από εκατό ανέκδοτα τραγούδια (lied) για φωνή και όργανο συνοδείας (πιάνο, κιθάρα κ.ά).

Η μουσική του καλύπτει όλα σχεδόν τα είδη και ιδιώματα (συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική για κινηματογράφο, όπερα όπως και μιούζικαλ) με αναθέσεις από επίσημους φορείς και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ως μαέστρος και ως πιανίστας έχει δώσει πάνω από χίλιες συναυλίες με συμφωνικές ορχήστρες και διάφορα άλλα μουσικά σχήματα ή ατομικά ρεσιτάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ιδιαίτερα ο χώρος του σύγχρονου μουσικού θεάτρου είναι το σημείο όπου εστιάζει περισσότερο το ενδιαφέρον του, μιας και το θέμα της διδακτορικής του διατριβής είναι «Το Μιούζικαλ του 21ου αιώνα από την περίοδο του 1960 και μετά».

Από τον Σεπτέμβριο του 2008 έως το Ιούνιο του 2011 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δημοτικό Ωδείο Κουφαλίων. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Αστρινίδειου Ωδείου Ελλάδας και Κύπρου στην Λευκωσία και του Ωδείου «Ε. Σαμαρά» Θεσσαλονίκης, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημοτικού Ωδείου Δράμας όπου έχει δημιουργήσει και τη «Παναρμόνια Συμφωνική Ορχήστρα του ΔΩΔ». Είναι αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων «Σπύρος Σαμάρας» Θεσσαλονίκης και μαέστρος της Μαντολινάτας Θεσσαλονίκης από τον Δεκέμβριο του 2004 έως το 2015. Ιδρυτής και αρχιμουσικός της Νέας Συμφωνικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της ορχήστρας δωματίου σύγχρονης μουσικής Imperfectio και συγγραφέας βιβλίων θεωρητικών & ανώτερων θεωρητικών της μουσικής σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Ντο-Ρε-Μι» τα οποία κυκλοφορούν σε Ελλάδα και Κύπρο.

Απόφοιτος του τμήματος Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ειδικευμένος σε θέματα Φυσικής της Μουσικής. Μιλάει άνετα πέντε ξένες γλώσσες. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και της Ένωσης βουλγάρων συνθετών. Είναι παντρεμένος με την μαέστρο, καθηγήτρια μουσικής και πιανίστα Βασιλική Κατσούκα και έχει τέσσερα παιδιά.

(Καμπάνης Σαμαράς, «Βιογραφικό», ημερ. πρόσβασης 27 Ιουνίου 2021, http://kambanissamaras.blogspot.com/p/1965.html)


Συνεντεύξεις youtu.be/YhWw7jAZBno

Έργα για σαξόφωνο

Αϊσέ (2014)
TOP