ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Μπαμπασίδου Ραφαηλία

Η Ραφαηλία Μπαμπασίδου είναι καλλιτέχνιδα με διεπιστημονικά ενδιαφέροντα, αθλήτρια και ερευνήτρια. Έχει συμμετάσχει και έχει κερδίσει πολλά βραβεία διαγωνισμών σύνθεσης όπως, το τρίτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης στη μνήμη των Alfred Schnittke και Svyatoslav Richter στο Sochi της Ρωσίας (2015), που διοργανώθηκε από τον παγκοσμίου φήμης μουσικό Yuri Bashmet και το Ωδείο Tchaikovsky Moscow, για το πιάνο τρίο Wanderer, ερμηνευμένο από το σύνολο σολιστών της Μόσχας, στο Winter Arts Festival. Επίσης, απέσπασε πρώτο βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης "Donne in Musica 2015" στη Σερβία για το κουαρτέτο κρουστών Primitiv και συμμετείχε στην τελική επιλογή του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης Dvorak International Composition Competition 2012 στην Πράγα της Τσεχίας και στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Ravel International Composition Competition 2016 στην Ιταλία.

Είναι κάτοχος πτυχίου μαθηματικών, μεταπτυχιακού τίτλου στην Επιστήμη του Διαδικτύου (Web Science) με μεταπτυχιακό θέμα: «Στατιστική και Εννοιολογική Ανάλυση Νευροφυσιολογικών Δεδομένων. Παράδειγμα: Ανάλυση Συναισθημάτων μέσω Μουσικής» με επιβλέποντα τον παγκοσμίου φήμης μαθηματικό Ιωάννη Αντωνίου. Κατέχει δίπλωμα πιάνου, αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και ενορχήστρωσης. Έχει αποφοιτήσει από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Μουσική για τον κινηματογράφο και άλλα οπτικά μέσα» (Scoring for Film and other Visual Media) στο διακεκριμένο Pulse College του DIT που διαθέτει τα φημισμένα στούντιο ηχογραφήσεων Windmill Lane Studios. Η Ραφαηλία σπούδασε υπό την καθοδήγηση αναγνωρισμένων δασκάλων της μουσικής βιομηχανίας όπως οι Christopher Young, Andy Hill και Conrad Pope και είχε τη δυνατότητα να ηχογραφήσει και διευθύνει τα ορχηστρικά της έργα. Είναι αποδέκτης της υποτροφίας Garry Schyman Scholarship και υποτροφιών κινηματογραφικής μουσικής.

Έχει δημιουργήσει τη δική της ταινία μικρού μήκους art dance για το έργο της μεταπτυχιακής διατριβής της που ονομάζεται “Flak Studio Project” (με επιβλέποντα τον Andy Hill) και έχει συνθέσει υπό την καθοδήγηση του Conrad Pope, για ορχήστρα 110 οργάνων, το έργο Seaful Magic, το οποίο ηχογραφήθηκε επαγγελματικά στη Σόφια Βουλγαρίας στα BnR Studios. Παρακολούθησε το δίμηνο εργαστήριο BMI Composing for the Screen 2018 με τον Rick Baitz στη Νέα Υόρκη και ήταν μία από τις φιλοξενούμενες συνθέτριες (composers in residency) στο “Bang on a Can! Festival 2019” με καθηγητές τους Julie Wolfe, David Lang και Michael Gordon.

Είναι η σκηνοθέτης και παραγωγός του διεθνούς κινηματογραφικού έργου FemaleFaces και παραγωγός ντοκιμαντέρ και παραστάσεων χορού. Έχει ασχοληθεί με τη χορογραφία και τις παραστάσεις χορού. Ήταν μία από τις φιλοξενούμενες συνθέτριες-χορογράφους για το εργαστήριο “Breaking art II” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την καθοδήγηση της χορογράφου Σοφίας Μαυραγάνη και του συνθέτη Θάνου Λιοντήρη-Πολυμενέα.

Είναι η συνθέτρια και σκηνοθέτης του έργου Edges of Europe στην Ελλάδα από το “Are We Europe”. Υπήρξε φοιτήτρια του τμήματος Αθλητικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι πιστοποιημένη γυμνάστρια εξατομικευμένης προπόνησης (personal trainer) και ειδική διορθωτικών ασκήσεων (corrective exercises specialist) από τη NASM, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες δρόμου και πυγμαχίας. Tην τρέχουσα περίοδο κάνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη χορογραφία στο Codarts and Fontys University of Performing Arts στις Κάτω Χώρες και το διδακτορικό της στη σύνθεση (concert composition) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνη σκηνής και παραγωγής στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Ελλάδας και είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια και παραγωγός της εταιρείας Loft Productions πραγματοποιώντας δράσεις για κοινωνικά θέματα, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική ευαισθητοποίηση.

(Ραφαηλία Μπαμπασίδου, μήνυμα στο Facebook στον συγγραφέα, 24 Νοεμβρίου 2020. Η μετάφραση του πρωτότυπου αγγλικού κειμένου είναι του συγγραφέα)

Website(s) raflak.org

Έργα για σαξόφωνο

Integration (2012)
TOP