ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Μούζας Αλέξανδρος

Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Χάρη Ξανθουδάκη, ηλεκτρονική μουσική και τεχνικές στούντιο με τον Δημήτρη Καμαρωτό, ενορχήστρωση με τον Κώστα Κλάββα και σύνθεση με τον Θόδωρο Αντωνίου. Σπούδασε Διοίκηση επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει δεχθεί παραγγελίες έργων από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπως S-[cool]-life (2014), Tusalava (2012), Film (2012), Asma Asmaton (2008), Πετροτσουλούφης (2004), Η Τρίσα δεν έφυγε από το σπίτι, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την ορχήστρα Alea III της Βοστόνης, το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, ενώ έργα του παίχτηκαν από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Ορχήστρα Πατρών, την Kiyv Classic Orchestra κ.ά.

Από το 1988 και μετά, συνεργάστηκε συστηματικά ως συνθέτης πρωτότυπης μουσικής σε μεγάλο αριθμό τηλεοπτικών σειρών (ΕΤ1, ΕΤ2, Mega, Ant1, Alpha), καθώς και ως συνθέτης ντοκιμαντέρ και διαφημίσεων.

Την περίοδο 1998-2002 συνεργάστηκε με τον χορογράφο Κωνσταντίνο Μίχο και την ομάδα Λάθος Κίνηση και πρόσφατα με την ομάδα Αίρεσις του Γ. Μπαγουρδή.

Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για νέους καλλιτέχνες και νέες τεχνολογίες (New Media Edge), ενώ στη συνέχεια δέχτηκε παραγγελία από την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» για τη σύνθεση μεγάλης σειράς μουσικών θεμάτων για τα διαφημιστικά βίντεο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στις επαγγελματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνεται η διεύθυνση παραγωγής ηχογραφήσεων και εκδόσεων ψηφιακών δίσκων ορχηστρικών έργων, ανάμεσα στα οποία η συλλογή 12 ψηφιακών δίσκων της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας (Αντίς για όνειρο - δύο αιώνες ελληνικής μουσικής) και τεσσάρων ψηφιακών δίσκων συμφωνικής μουσικής ελλήνων συνθετών της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Είναι επίσης παραγωγός σε πληθώρα μουσικών εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου από το 2009 ως σήμερα, διατηρώντας δική του εταιρία παραγωγής (ANAX-Cultural Projects). Από το 2008 είναι παραγωγός του μουσικού συνόλου Ergon Ensemble, ενώ από το 2009, με το έργο του Cam-Media συνεργάζεται με την Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής για το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα στα Γυμνάσια της Αττικής. To 2014 ξεκίνησε συνεργασία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, δημιουργώντας το πρόγραμμα S-[cool]-life για μαθητές Γυμνασίων.

Ανάμεσα στις σημαντικές του συνεργασίες σημειώνεται αυτή με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ως υπεύθυνος των ζωντανών μουσικών συνοδειών των ταινιών από συνθέτες που συμμετέχουν στο Εργαστήριο Film Scoring στο οποίο διδάσκει ο ίδιος, στις διοργανώσεις των πέντε Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου (2010-2014στο αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (2011), στη συναυλία της Καμεράτα-Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής με έργα ειδικά γραμμένα για τις βωβές ταινίες που προβλήθηκαν (2012), στο αφιέρωμα στα ογδοϊκοστά γενέθλια του sir Peter Maxwell Davies με τίτλο Icones στο Μέγαρο Μουσικής (2014) και στο μουσικό του θέατρο City Lives που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής το Μάιο του 2014.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει σε μόνιμη βάση μουσική τεχνολογία και μουσική κινηματογράφου σε γνωστές σχολές της Αθήνας. Άρθρα του για μουσική, κινηματογράφο και τεχνολογία έχουν δημοσιευτεί στην Καθημερινή, την Ελευθεροτυπία, στο περιοδικό Πολύτονον και στο www.classicalmusic.gr. Έργα του για ορχήστρα έχουν εκδοθεί υπό τον τίτλο Music for an imaginary film από την εταιρία Naxos στη σειρά Greek Classics. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, του Διοικητικού Συμβουλίου της οποίας υπήρξε ταμίας κατά την περίοδο 2002-2012.

(«Μούζας Αλέξανδρος», Blod, ημερ. πρόσβασης 20 Νοεμβρίου 2020, https://www.blod.gr/speakers/mouzas-aleksandros/)

Website(s) mouzas.com

Έργα για σαξόφωνο

Asma Asmaton (2008)
TOP