Πίσω στην αναζήτηση
Μηνάς Γιώργος
Αντιγραφή URL σελίδας
Ο Γιώργος Μηνάς γεννήθηκε το 1954, στην Κέρκυρα, όπου απέκτησε τις πρώτες μουσικές του γνώσεις. Έχει πραγματοποιήσει τους εξής κύκλους σπουδών: στο Ωδείο Αθηνών σπούδασε πνευστά με τον Χαράλαμπο Φαραντάτο, Κλωντ Σελιέ και αρμονία με τον Μενέλαο Παλλάντιο.
Στο Εθνικό Ωδείο ολοκλήρωσε όλα τα ανώτερα θεωρητικά με τον Δημήτρη Δραγατάκη. Παρακολούθησε σύνθεση με τον Alexander Raichew και βυζαντινή μουσική με τον Γεώργιο Τσατσαρώνη. Στο Εθνικό Ωδείο πήρε δίπλωμα σύνθεσης με τον Θόδωρο Αντωνίου. Αποφοίτησε με μεταπτυχιακές σπουδές (master of music) στη σύνθεση και αργότερα στη διεύθυνση ορχήστρας με τον Θεόδωρο Αντωνίου. Ολοκλήρωσε το επόμενο μεταπτυχιακό στη σχολή Καλών Τεχνών στο ανώτατο τμήμα της Μουσικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου με τους Zoran Eric, Srdan Hofman, Rajiko Maksimovic. Την πρώτη του συμφωνία συνέθεσε σαν αυτοδίδακτος συνθέτης.
Ο Γιώργος Μηνάς, διακεκριμένος συνθέτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, γεννήθηκε το 1954 στην Κέρκυρα όπου απέκτησε τις πρώτες του μουσικές γνώσεις. Έχει πραγματοποιήσει τους εξής κύκλους σπουδών: στο Ωδείο Αθηνών σπούδασε πνευστά με τον Χαράλαμπο Φαραντάνο, Κλωντ Σελιέ και ειδικό πτυχίο Αρμονίας με τον Μενέλαο Παλλάντιο. Στο Εθνικό Ωδείο ολοκλήρωσε όλα τα ανώτερα θεωρητικά με τον Δημήτρη Δραγατάκη, Βυζαντινή μουσική με τον Γεώργιο Τσατσαρώνη και διεύθυνση ορχήστρας πνευστών οργάνων με τον Νικηφόρο Νευράκη. Παρακολούθησε σύνθεση με τον Alexander Raichew και κατόπιν απέσπασε δίπλωμα σύνθεσης με καθηγητή τον Θεόδωρο Αντωνίου (το πρώτο δίπλωμα σύνθεσης που χορήγησε ο Θ. Αντωνίου στην Ελλάδα). Ολοκλήρωσε τις πρώτες μεταπτυχιακές του σπουδές στη σύνθεση και αργότερα στη διεύθυνση ορχήστρας με τον ίδιο καθηγητή. Επίσης, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Μουσική Ακαδημία του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου με υπεύθυνους καθηγητές τους Zoran Eric, Srdan Hofman και Raijo Maksimovic. Την πρώτη του συμφωνία συνέθεσε σαν αυτοδίδακτος συνθέτης.
Ο Γιώργος Μηνάς θεωρεί πνευματικό του δάσκαλο τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο που τον βοήθησε πολύ με τις συμβουλές του, κατά την πρώτη δημιουργική του περίοδο. Έχει συνθέσει μέχρι στιγμής 275 έργα: συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, σύνολα μουσικής δωματίου, σόλο όργανα, 10 όπερες, μουσικοδραματικά σενάρια, ορατοριακά σενάρια μουσικοδραματικά έπη, μουσική για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο, το θέατρο. Έχει διευθύνει σύνολα όπως: την Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, τη Συμφωνική Ορχήστρα και Μικτή Χορωδία του Ωδείου Αναγέννηση, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Χ.Ο.Ν. της οποίας υπήρξε Αρχιμουσικός, την Παιδική Χορωδία του Εθνικού Ωδείου, το μουσικό “Synolo Mythos”, το φωνητικό σύνολο Solitonia Choirtet κ.ά.
Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βουλγαρία-Σόφια και Στάρα Ζαγκόρα, Σερβία-Βελιγράδι, Κεντρική Ιταλία, Αμερική-Ν. Υόρκη, Ελβετία-Ζυρίχη, Γερμανία-Βερολίνο, Αγγλία-Λονδίνο), του έχουν γίνει αναθέσεις από φορείς, ορχήστρες, μουσικά σύνολα και ερμηνευτές και έχουν παρουσιαστεί από: την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Αθηναίων, το TAL QUINTET, το TRiO da CAMERA κ.ά. Η μουσική του έχει μεταδοθεί από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Είναι αποδέκτης τριών βραβείων διεθνών διαγωνισμών σύνθεσης: 7ος και 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης που έγινε στη Σόφια Βουλγαρίας, 6ος Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου Konzerteum στην Αττική.
Τον Μάρτιο του 2000 δημιούργησε μαζί με τους συνεργάτες του το μουσικό “Synolo Mythos”. Το έργο του Δήλος κυκλοφόρησε σε ψηφιακό δίσκο με το συγκρότημα TAL QUINTET και το έργο του Φημονόη με το σύνολο πνευστών Melos Brass.
Διδάσκει σε μουσικά σεμινάρια, είναι καθηγητής σύνθεσης στο Ωδείο «Νικόλαος Μάντζαρoς» και στο Ωδείο Αναγέννηση (στα οποία για πρώτη φορά στην Ελλάδα διδάσκει το μάθημα της Μουσικής Αισθητικής). Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής των παραρτημάτων του Εθνικού Ωδείου Ηλιούπολης και Δάφνης. Έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής ως υπεύθυνος καθηγητής 120 πτυχία και διπλώματα ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης. Συμμετέχει σε επιτροπές διεθνών διαγωνισμών σύνθεσης.
Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Υπήρξε αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών, μουσικός ορθογράφος και επιμελητής μουσικών τηλεοπτικών εκπομπών.
Το έργο του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ως η τέχνη του «μουσικοϊδεαλιστικού και πρακτικού πεδίου». Ο συνθέτης κινείται δημιουργικά και στο πεδίο που ονομάζει «μουσικοπνευματικοκοινωνικό πεδίο». Στις συνθέσεις του πολλές φορές χρησιμοποιεί τηλεβόα, ραδιόφωνο, τα επιστόμια των πνευστών οργάνων, καραμούζες, ιδιόφωνα, cd, dvd κ.ά.
Πολλά από τα έργα του Γιώργου Μηνά εντάσσονται σε ομάδες, όπως «Τελετές», «Παραστάσεις», «Η οπερατική τριλογία της ζωής», «Διαχρονιάδα» κ.ά. Τον ενδιαφέρει η διαχρονική συμβολή των αρχέτυπων συμβόλων, όπως το γράμμα «Ε» των Δελφών. Πιστεύει ότι η μουσική είναι: θρησκεία, φιλοσοφία, ελευθερία, μετάγγιση και μετουσίωση. Στο κανάλι ΥouΤube προβάλλονται τα έργα του: Στους συναισθηματικούς δρόμους, Φωτιά στα Ιστία της Νύχτας, Piano concert Hellenic center 2013 κ.ά.
Ως συνθέτης, καθηγητής, αρχιμουσικός και συγγραφέας, κινείται σε μία ευρεία πνευματική περιοχή και πραγματοποιεί μελέτες σε λειτουργικά θέματα όπως: «Η σκηνοθεσία μιας παρτιτούρας», «Η ενορχήστρωση συναισθημάτων», «Η συναισθηματική ρευστότητα του μουσικού έργου», «Αυρική μετάγγιση» κ.ά. Επίσης τον ενδιαφέρει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει μία «Θεωρία του ήθους» - «Πυθαγόρας, Πλάτων, Αριστοτέλης στον σύγχρονο κόσμο».
Ψηφιακοί δίσκοι, βιβλία και μουσικά έργα του - παρτιτούρες, έχουν εκδοθεί από τον μουσικό Οίκο Edition Orpheus Μ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.
Έργα για σαξόφωνο
Περιπλανήσεις (1996)Balkansax (1999)
Η Mελωδία που αλλάζει τον χρόνο... (2013)
Το Τέταρτο Ταξίδι... (2013)