Πίσω στην αναζήτηση
Μάζης Σπύρος
Αντιγραφή URL σελίδας
Ο Σπύρος Μάζης γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Κατέχει πτυχίο στη σύνθεση με διάκριση και πρώτο βραβείο από την Αθήνα με τον Ιωάννη Ιωαννίδη και διδακτορικό στη μουσική σύνθεση με τον Thomas Simaku στο Πανεπιστήμιο York, Αγγλία.
Παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης με τον Θεόδωρο Αντωνίου και τον Γιάννη Ξενάκη στην Ελλάδα και τον Tristan Murail και τον Marco Stroppa στην Ουγγαρία. Παρακολούθησε επίσης σεμινάρια Υπολογιστών και Ηλεκτρονικής Μουσικής, με τους David Waxman και Andrea Szigetvari. Δεκατέσσερα από τα έργα του διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς σύνθεσης: Barrier για 15 μουσικούς, στο διαγωνισμό του House of Fine Arts and Letters στην Αθήνα (1987), With the stream of the Nile για σόλο πιάνο, στο Διεθνή Διαγωνισμό σύνθεσης του Παρισιού Concours de Composition Prix Voya Toncitch (1987), Pindar's Hymns για λυρικό σοπράνο, μικτή χορωδία και ορχήστρα στο Musical Olympics (2004). Επίσης, επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε το έργο Phlyax για σόλο τσέλο από τον Rohan de Saram (βιολοντσελίστας στο κουαρτέτο Arditti), τα έργα Ouk Estin Piston Ouden για επτά ερμηνευτές και Ialemos για σόλο κόρνο επιλέχθηκαν και εκτελέστηκαν από τo Chimera Εnsemble, το Gazing in Infinity για το κουαρτέτο εγχόρδων επιλέχθηκε από το Kreutzer Quartet στο Πανεπιστήμιο York. Eπίσης, το έργο Ten Dimensions AEB160 επιλέχθηκε και ηχογραφήθηκε για τον ψηφιακό δίσκο Orchestral Masters vol.1 από την εταιρία Ablaze Records Company στις ΗΠΑ και το Kelados για φλάουτο και κλαρινέτο ηχογραφήθηκε για το Orchestral Masters Vol.5 CD. Επιπλέον το έργο Seven Pictures για πιάνο και A leaf για σοπράνο φωνή και πιάνο ηχογραφήθηκαν για τον ψηφιακό δίσκο των Corfiot Composers.
Το έργο Kelados για φλάουτο και κλαρινέτο έχει εκδοθεί από τον οίκο Alea, ΗΠΑ. Έργα για ορχήστρα έχουν εκτελεστεί από: την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Ελληνική Ορχήστρα Χρωμάτων, τη Βουλγαρική ορχήστρα χορδών Beograska, την Ιταλική Συμφωνική Ορχήστρα των Meran, την American String Orchestra of Charleston, τη Louisiana Symphonietta, τη German Symphony Orchestra of Marburg, τη Helvetian Orchestra Santa Maria, τη German Woodwinds orchestra from Langenargen, τη German Symphony Orchestra of Neckarsulm, τη Bavarian Classic orchestra και τη Brno Philharmonic Orchestra.
Η έρευνά του βασίζεται στη διερεύνηση της αρμονικής σειράς και των σχέσεων μεταξύ των τμημάτων τους με έναν τρόπο που ονομάζει “Multiharmonic Mode” ή “Multispectral Mode”. Έχει εφεύρει ένα σύστημα νέων δακτυλισμών για μικροτονικά διαστήματα για τα χάλκινα πνευστά. Είναι διευθυντής του Ωδείου Κλασικής και Σύγχρονης Μουσικής στην Αθήνα και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
(Spiros Mazis, “Biography”, Spiros Mazis.org, ημερ. ανάρτησης 17 Σεπτεμβρίου 2020, https://www.spirosmazis.org/biography . Η μετάφραση του πρωτότυπου αγγλικού κειμένου είναι του συγγραφέα)
Έργα για σαξόφωνο
Stillness op.58 (2002)Pop Sonata op.59 (2003)
Stilleness for violin, saxophone and piano op.64a (2004)
Trio for violin, saxophone and piano op 64 (2004)
Your Sad and Funny Face...op.66 (2004)
Five thoughts and Feelings, op.7 (2005)