ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Λεδάκης Κυριάκος

#278, Ελλάδα (1966)
Αντιγραφή URL σελίδας

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε κλασική κιθάρα με καθηγητές την Κάλλη Καστώρη (Σύγχρονο Ωδείο), τον Κώστα Κοτσιώλη (Νέο Ωδείο) και τον Στέργιο Ζυγούρα (Μουσικό Κολέγιο), ανώτερα θεωρητικά με καθηγητές τον Γιάννη Αγγελάκη (αρμονία), Άλκη Μπαλτά (αντίστιξη και φούγκα), ηλεκτρονική μουσική με τον Παναγιώτη Κόκορα ( Ωδείο Φ. Νάκας) και σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο με καθηγητή τον Λεόντιο Χατζηλεοντιάδη.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κιθάρας με καθηγητές τους David Russell, Hubert Kappell, Gerhard Reinhebach, T.M. Perring, Κώστα Κοτσιώλη και σύνθεσης με καθηγητές τους Κώστα Σιέμπη, J. L. Darbellay, Diotima Quartet, Αλέξανδρο Μούζα, Νίκο Κυπουργό, Παναγιώτη Κόκορα (ηλεκτρονική μουσική).

Ως κιθαρίστας έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ κιθάρας, έχει συνεργασθεί με διάφορα σύνολα πραγματοποιώντας συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, και έχει εμφανισθεί σε διάφορα φεστιβάλ μουσικής και αίθουσες συναυλιών όπως το Φεστιβάλ Φιλίππων, Βαλκανικό Φεστιβάλ Μουσικής, Φεστιβάλ Δημητρίων, Παραθιν΄αλός, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Θέατρο Δήμου Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη».

Έχει ηχογραφήσει για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και έχει αναλάβει τη μουσική επιμέλεια και παραγωγή στις εξής θεατρικές παραστάσεις: Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Η μαγεία της Βερόνας σε παραγωγή του θεάτρου Κολοσσαίο 2011 – 2012 και Pitter Pan σε παραγωγή του θεάτρου «Κολοσσαίο» το 2013, καθώς επίσης συμμετείχε και σε δισκογραφικές παραγωγές ως συμμετέχων μουσικός.

Στις δραστηριότητες του επίσης περιλαμβάνονται η συγγραφή και εκδοτική επιμέλεια των παρακάτω βιβλίων:

1. Μουσική θεωρία και πράξη, στο οποίο εφαρμόζεται αναλυτικά η θεωρία της μουσικής στην κιθάρα και αποτελεί ταυτόχρονα μία μέθοδος διδασκαλίας του οργάνου.

2. Μείζονες και Ελάσσονες κλίμακες σε μία, δύο και τρεις οκτάβες.

3. Βιβλίο με εβδομήντα μονοφωνικά επεξεργασμένα τραγούδια με τις συγχορδίες.

4. Βιβλίο με πενήντα πολυφωνικά διασκευασμένα τραγούδια ειδικά επεξεργασμένα για κλασική κιθάρα.

5. Βιβλίο με δεκατέσσερα διασκευασμένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

6. Παιδικό βιβλίο μουσικής θεωρίας και πράξης κλασικής κιθάρας, για παιδιά της πρώτης και δεύτερης τάξης Δημοτικού σχολείου.

7. Εισαγωγή στις συγχορδίες, για κλασσική κιθάρα.

8. Επιμέλεια της έκδοσης του βιβλίου της Μαρίας Χατζούλης Μουσικό Ταξιδάκι, των εκδόσεων Επίκεντρο για παιδιά προσχολικής ηλικίας μουσικής προπαιδείας.

Ως συνθέτης, έργα του έχουν παρουσιασθεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ωδείο Atheneum, Φεστιβάλ Κιθάρας Πάτρας, Digital Performance Festival του Δήμου Καλαμαριάς (στο στρατόπεδο Κόδρα), Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής (στη Νάξο).

Στη δισκογραφία κυκλοφορούν τα εξής έργα του από την εταιρία Dissonance Records: Something Else για σόλο πιάνο με την πιανίστρια Κατερίνα Σακέτα (ψηφιακή ηχογράφηση) και Irma – 4 για φλάουτο, κιθάρα και κοντραμπάσο στη συλλογή “Chamber Music Anthology by Greek Composers”.

Έχει διακριθεί με τα εξής βραβεία: Τρίτο Βραβείο στον 6ο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο και διοργανώθηκε από το Ωδείο «Γιώργος Φουντούλης» το 2008, Τρίτο Βραβείο στον Πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου «Κώστας Νικήτας» που διοργανώθηκε από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 2009, διάκριση καλύτερου έργου για κουαρτέτο εγχόρδων στο σεμινάριο με το Diotima Quartet, που διοργανώθηκε στο Κρατικό Ωδείο, τον Απρίλιο του 2009, Δεύτερο Βραβείο αποφοίτησης στις διπλωματικές εξετάσεις του Κρατικού Ωδείου, τον Ιούνιο του 2012.

Από το 1991 έχει διδάξει κλασική κιθάρα σε ωδεία (δημοτικά και ιδιωτικά), μουσικές σχολές στη Θεσσαλονίκη και στην Κοζάνη, ενώ από το 1999 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς. Επίσης, μαθητές του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς κιθάρας.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (ΕΕΜ), και του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Mουσικής (ΕΣΣΗΜ).

(Κυριάκος Λεδάκης, μήνυμα ηλεκτρ. ταχυδρομείου στον συγγραφέα, αρχείο PDF, 23 Φεβρουαρίου 2016)

Έργα για σαξόφωνο

Kirana, op. 3 (2008)
TOP