ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Λαπιδάκης Μιχάλης

#276, Ελλάδα (1960)
Αντιγραφή URL σελίδας

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1960. Άρχισε μαθήματα πιάνου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το οποίο αποφοίτησε με πτυχίο πιάνου (τάξη Γ. Θυμή), αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας (τάξεις Θ. Μιμίκου και Κ. Νικήτα). Με την οικονομικὴ βοήθεια διαφόρων υποτροφιών συνέχισε τις σπουδές του, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο Boston University (1987) όπου σπούδασε με τους Θ. Αντωνίου και B. Rands και, σε διδακτορικὸ επίπεδο, στο Northwestern University (1992) όπου σπούδασε με τους A. Stout και W. Karlins. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης με τους, Ι. Ξενάκη, P. Boulez, O. Messiaen, T. Takemitsu, R. Felciano κ.ά.

Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει έργα για ορχήστρα: Διαδρομὴ (Route E-75), Ιn a State of Flux IIa, Τρία Πορτρέτα, Πέντε Κομμάτια για Ορχήστρα, Impromptu noir (για πιάνο και ορχήστρα), κάθε είδους ενόργανα και φωνητικά σύνολα: Vera Quartet, Entweder Oder, Επιστροφή, Ο Κύκλος της Επιστροφής, σόλο όργανα: Πέντε Πρελούδια για πιάνο, Προοπτικές, Σχόλια, AkiraΆs Dream, Ein andrer Hauch, Taxims, Εμπειρίκος Α΄, Τα Σύννεφα καθώς και ηλεκτρονική μουσική: Requiem, Die Niemandsrose, Αφήγηση. Το συνθετικό του έργο έχει παρουσιασθεί την τελευταία δεκαετία διεθνώς (Νέα Υόρκη -Carnegie Hall, Σικάγο - Chicago Symphony Orchestra Hall, Βοστόνη, Ιλινόις, Βιέννη - Wiener Kontzerthaus, Kremsir (Αυστρία), Παρίσι (Γαλλία), Ρίγα (Λετονία) και στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λευκάδα, Κέρκυρα κ.ά.) από γνωστούς έλληνες, αμερικάνους και ευρωπαίους μουσικούς, ορχήστρες και συγκροτήματα σύγχρονης μουσικής (Ορχήστρα των Χρωμάτων, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Καμεράτα, ΑLEA III, Divertimento Ensemble, Arditti Quartet, DissonArt Ensemble, Klangforum, UMS ‘n JIP κ.ά.). Τα περισσότερα από τα έργα του είναι αναθέσεις φεστιβὰλ (Φεστιβάλ Ηρακλείου, Φεστιβάλ Λευκάδας κ.ά.), μουσικών και άλλων οργανισμών (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Θεσσαλονίκη 1997», Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία κ.ά.), ορχηστρών και συγκροτημάτων σύγχρονης μουσικής (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Καμεράτα, Ορχήστρα των Χρωμάτων, ALEA III, κ.ά.), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Τρίτο Πρόγραμμα) καθώς και ανεξάρτητων μουσικών.

Πέρα από τη συναυλιακή μουσική, έγραψε μουσική για θέατρο (Η Τρικυμία του Σαίξπηρ - Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας, Ο Δον Κιχώτης σε νέες περιπέτειες του Β. Ζιώγα, Η Επιστροφὴ των Τσε του Γ. Χρυσούλη - Θέατρο «Σημείο»), χορό (Ελκυστές, χορευτική ομάδα «Χορευτές») και πολυθεάματα.

Έχει βραβευθεί με το βραβείο “Faricy Award for Creative Music” για το κουαρτέτο εγχόρδων Vera Quartet (… situations…) και με το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης «Γ.Α. Παπαϊωάννου» για το έργο In Memoriam για σόλο βιολί.

Στη δισκογραφία πρωτοεμφανίσθηκε με τον ψηφιακό δίσκο Έλληνες Συνθέτες (LYRA) με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων το 2001. Το 2003 κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. και την Γερμανία ο ψηφιακός δίσκος Of Time and Place (Capstone Records) που περιλαμβάνει το έργο του για σόλο κλαρινέτο AkiraΆs Dream. Το 2004 κυκλοφόρησε ο ψηφιακός δίσκος Έργα για Ορχήστρα Ελλήνων Μουσουργών (LYRA) που περιλαμβάνει το ορχηστρικό του έργο Διαδρομή (Route E-75) με την Συμφωνική Ορχήστρα Βουλγαρίας. Τέλος, το 2007 και το 2010 κυκλοφόρησαν οι ψηφιακοί δίσκοι Ορχήστρα των Χρωμάτων - Πρώτες εκτελέσεις που περιλαμβάνει το έργο του In a state of flux ΙΙa για βιολί, πιάνο και ορχήστρα και αντιστοίχως, το Present Perfect (από την Dissonance Records) που περιλαμβάνει το έργο του Τriptych για φλάουτο, τσέλο και πιάνο.

Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα μουσικολογικά περιοδικά όπως Μουσικολογία, Μουσικός Λόγος, Μουσικά, ενώ έχει συνεργασθεί με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για τη συγγραφή προγραμμάτων – κυρίως, αν και όχι αποκλειστικά – συναυλιών σύγχρονης μουσικής.

Έχει διδάξει ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στις H.Π.A και την Ελλάδα. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης (1993 – 2001) και κατά τα έτη 1996-2000 δίδαξε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το 2000 εξελέγη επίκουρος καθηγητής στο Tμήμα Mουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το 2008 είναι Αναπληρωτής Kαθηγητής Σύνθεσης. Το 2010 ίδρυσε και διευθύνει το Εργαστήριο Σύγχρονης Μουσικής (Ε.Σ.Μ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Mουσουργών.

(«Μιχάλης Λαπιδάκης», Users.auth.gr, ημερ. πρόσβασης 14 Ιουλίου 2020, http://users.auth.gr/mlapid/)


Συνεντεύξεις youtu.be/I22O41ktzVk

Έργα για σαξόφωνο

Comments on a Theme (1992)
Howl (2011)
PlayS (2017)
Play on Words I (2018)
TOP