Πίσω στην αναζήτηση
Κωνσταντινίδης Ντίνος
Αντιγραφή URL σελίδας
Ο Ντίνος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στα Ιωάννινα της Ηπείρου, στις 10 Μαΐου 1929 και έγινε πολίτης των ΗΠΑ στη New Orleans, Louisiana το 1966. Σπούδασε στην Ελλάδα στα Ωδεία Ιωαννίνων, Ελληνικό και Αθηνών. Σπούδασε βιολί με τον oλλανδό καθηγητή Tony Schultze στο Ελληνικό Ωδείο και με τη θρυλική καθηγήτρια μουσικής δωματίου Λήδα Κουρούκλη, μαθήτρια της Nadia Boulanger, στο Ωδείο Αθηνών. Έχει σπουδάσει επίσης με τον Μάριο Βάρβογλη, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, την Όλγα Μέντζου και τον Γιώργο Λυκούδη.
Στις ΗΠΑ, ο Κωνσταντινίδης φοίτησε στα πανεπιστήμια της Indiana και του Mischigan State (διδακτορικές σπουδές στη μουσική σύνθεση) και στη Juilliard School. Οι δάσκαλοί του στις ΗΠΑ ήταν οι Ivan Galamian, Dorothy DeLay και Josef Gingold. Το 2010 έγινε επίτιμος διδάκτορας μουσικής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Η μουσική του Κωνσταντινίδη έχει παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο από συμφωνικές ορχήστρες όπως η Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου, η Αμερικανική Συμφωνική Ορχήστρα, η Συμφωνική Shenzhen (Κίνα), η Φιλαρμονική Bohuslav Martinu, η Ορχήστρα Δωματίου Bohuslav Martinu, η Φιλαρμονική Μαύρης Θάλασσας (Ρουμανία). η Filarmonica “Oltenia” (Craiova, Ρουμανία), η Ορχήστρα Δωματίου Annapolis, η Distinguished Concerts Orchestra International of New York, La Filarmonica de Montevideo (Ουρουγουάη), η Orquestra Sinfonica de Buenos Aires (Βραζιλία) και η Φιλαρμονική της Νέας Ορλεάνης. Επίσης, η Σλοβακική Ραδιοφωνική Συμφωνική Ορχήστρα της Bratislava, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Ruse (Βουλγαρία), η Συμφωνική του Dubrovnik, η Τσεχική Φιλαρμονική της Μοραβίας, η Συμφωνική Memphis, η Συμφωνική Ku Ming (Κίνα), η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Ρώμης, η Ορχήστρα Prism της Νέας Υόρκης, η Ορχήστρα Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Κρακοβίας της Πολωνίας, η Nuernberger Symphoniker και άλλες ορχήστρες στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ταϊβάν έχουν επίσης ερμηνεύσει τη μουσική του. Στην πατρίδα του, τη μουσική του Κωνσταντινίδη έχουν ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Αποδέκτης πολλών επιχορηγήσεων, αναθέσεων και βραβείων, ο Κωνσταντινίδης κέρδισε το πρώτο βραβείο του Brooklyn College International Chamber Competition το 1981, του First Midwest Chamber Opera Conference , 1985 και το Delius Composition Contest Grand Prize, 1997. Έχει επίσης λάβει το 1985 το American New Music Consortium Distinguished Service Award, το 1989 το Glen Award of l'Ensemble of New York, πολλές επιχορηγήσεις Meet-the-Composer και πολλά βραβεία ASCAP Standard. Το 1994 τιμήθηκε με τη διάκριση “Distinguished Teacher White House commission on Presidential Scholars”.
Ο Κωνσταντινίδης έχει γράψει πάνω από διακόσιες πενήντα συνθέσεις για όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της όπερας Intimations, βραβευμένη με δύο διακρίσεις, της όπερας Αντιγόνη και έξι συμφωνιών, η δεύτερη από τις οποίες του χάρισε το «Βραβείο Καλλιτέχνη της Χρονιάς» στη Louisiana. Ηχογραφήσεις της μουσικής του έχουν κυκλοφορήσει σε πάνω από 65 ψηφιακούς δίσκους από εταιρείες όπως η Centaur Records, η Vienna Modern Masters και η Crystal Records, καθώς και οι δικές του εκδόσεις Magni.
Έχει υπηρετήσει ως μέλος στο διοικητικό συμβούλιο πολλών εθνικών εταιρειών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των: Society of Composers (SCI), College Music Society, National Composers of U.S.A. και Music Teacher National Association (MTNA). Είναι μέλος του ASCAP (American Society of Composers, Authors and Publishers) και έχει διατελέσει αξιολογητής για το Ίδρυμα MacArthur και το National Endowment for the Humanities. Ως διευθυντής του φημισμένου Louisiana State University Festival of Contemporary Music για είκοσι δύο χρόνια, παρουσίασε τους κορυφαίους συνθέτες της ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων των Carlos Chávez, John Cage, Milton Babbitt, Karel Husa, Ellen Zwilich και Ernst Krenek, μεταξύ άλλων.
Σπουδαγμένος βιολονίστας, ο Κωνσταντινίδης ήταν μέλος του τμήματος βιολιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Ελλάδα για περισσότερα από δέκα χρόνια και έπαιξε στην Indianapolis Symphony και στη Baton Rouge Symphony (κορυφαίος) στις ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Στο Louisiana State University, ήταν μέλος του Festival Arts Trio. Εκτός από τις εμφανίσεις του ως σολίστ βιολιού με ορχήστρες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ τόσο ως σολίστ όσο και ως συνθέτης σε διακεκριμένες αίθουσες όπως Weill Recital Hall, Carnegie Hall, Avery Fisher Hall και Alice Tully Hall.
Ο Κωνσταντινίδης διετέλεσε καθηγητής “Boyd Professor”, ο υψηλότερος ακαδημαϊκός βαθμός στο Louisiana State University, συνθέτης και επικεφαλής του τομέα σύνθεσης στο LSU και καλλιτεχνικός διευθυντής της Louisiana Sinfonietta.
(“Biography”, Magni Publications, ημερ. πρόσβασης 2 Οκτωβρίου 2022, https://www.magnipublications.com/biography)
Έργα για σαξόφωνο
Impressions II (1975)Mutability Fantasy (1975)
Dedications (1978)
Delphic Hymn (Music for Oedipus Rex) (1979)
Mutability (1979)
Fantasia for solo saxophone (Κωνσταντινίδης) (1981)
The Death of a Salesman (1986)
Concerto no 2 (Grecian Variation) (1987)
Homage - A Folk Concerto for Alto Saxophone and Orchestra (1988)
Legend II (1988)
Concerto for Alto Saxophone and Chamber Orchestra (Midnight Fantasy II) (1989)
Study I for Diverse Instruments (1989)
Concerto no 5 (Transformation II) (1990)
Midnight Fantasy III for Wind Orchestra (1990)
Transformations (1990)
Tale for Bb Clarinet, Alto Saxophone and Piano (1995)
Trio no 3 (1998)
Concerto for saxophone quartet and chamber orchestra (Constantinides) (1999)
Concerto of Psalms (1999)
Family Triptych (1999)
Music for Saxophone Quartet (1999)
Music for two saxophones (1999)
Landscape III (2001)
Recollections for Theofilos (2001)
A little Song (2002)
Songs for Epirus (2002)
Music for Bill (2004)
Concerto No 3 for Alto Saxophone and Orchestra (2005)
Music for Cyprus (2005)
New Orleans Divertimento II (2005)
Celestial Musings (2006)
Hellenic Musings (2006)
Dreams, Earth, and Heavens (for A.Z.) (2007)
Assemblages V for Midnight Fantasy (2018)