Πίσω στην αναζήτηση
Κριθαρά Μαρία Χριστίνα
Αντιγραφή URL σελίδας
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι κάτοχος διπλωμάτων πιάνου από το Εθνικό Ωδείο και σύνθεσης, από το Ωδείο Ν. Σκαλκώτα, με καθηγητή τον Μ. Τραυλό. Έχει εμφανιστεί σε ατομικά ρεσιτάλ, σε συναυλίες μουσικής δωματίου και συναυλίες τζαζ, και έχει ηχογραφήσει για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Έχει συνθέσει και επιμεληθεί μουσική για πολλά θεατρικά έργα. Το 2001 βραβεύτηκε για τη μουσική της θεατρικής παράστασης Παίζοντας με τη Φωτιά του August Strindberg. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για την ελληνική τηλεόραση και για ντοκιμαντέρ, τρία εκ των οποίων, Θα βγάλω Φτερά, Qadir ένας Αφγανός Οδυσσέας, Παίζοντας με τη Φωτιά, έχουν ελληνικά και διεθνή πρώτα βραβεία.
Στην εργογραφία της περιλαμβάνονται έργα για σόλο όργανα, μουσικής δωματίου, έργα για διάφορα μουσικά σύνολα καθώς και έργα για ορχήστρα. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε πολλές αίθουσες συναυλιών, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε φεστιβάλ. Το 2006, παρουσιάστηκε κατόπιν παραγγελίας το έργο της Climax Under Control, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2008, βραβεύτηκε για το έργο Invention a deux voix? στο Έκτο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, στο οποίο είχε διακριθεί και το 2004 για το κουαρτέτο εγχόρδων Απ’ τον Παπαδιαμάντη. Το έργο Invention a deux voix? επιλέχθηκε επίσης για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις Διεθνείς Ημέρες Σύγχρονης Μουσικής (World New Music Days / I. S. C. M. 2017) που διεξήχθησαν τον Νοέμβριο του 2017, στο Vancouver του Καναδά.
Το 2018 ολοκλήρωσε τη μουσική για το ντοκυμαντέρ Ευρώπη το Όνειρο σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και στις 20 Μαρτίου του ίδιου έτους, το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής ερμήνευσε το Spring Equinox για ενόργανο σύνολο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το 2019 η χορωδία του ωδείου «Μουσική Πράξη» ερμήνευσε το Carmen Seculare στο Ινστιτούτο Goethe τον Ιανουάριο, η Damla Tuncer ερμήνευσε το Miniature for solo oboe τον Μάρτιο στο Τουρκικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, και τον Ιούλιο η πιανίστα Ερατώ Αλακιοζίδου ερμήνευσε το Mediterraneo στο Teano.
Διδάσκει πάνω από 25 χρόνια, κατ’ αρχήν στη Γαλλία και κατόπιν στην Ελλάδα, συνεργαζόμενη με πολλά ωδεία. Είναι καθηγήτρια πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Φιλοθέης – Ψυχικού, και καλλιτεχνική διευθύντρια στη Μουσική Σχολή «Ηριδανός».
Επίσης, είναι συγγραφέας του εγχειριδίου αρμονίας: Από το Φεγγαράκι στον Φεγγαροχτυπημένο Πιερότο, το οποίο εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2015, από τις εκδόσεις Fagotto books. Από το 2011 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, και από το 2003, μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού «Πολύτονο» που εκδίδει η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, αρχικά ως υπεύθυνη σύνταξης και επικοινωνίας του περιοδικού, και από το 2014 έως το 2016 ως αρχισυντάκτρια.
(«Μαρία Χριστίνα Κριθαρά: ΄Οδηγήθηκα στη σύνθεση μελετώντας το πιανιστικό ρεπερτόριο και ασχολούμενη με τη jazz, αρκετά χρόνια΄», Polis Magazino, ημερ. πρόσβασης 3 Ιουνίου 2020, https://bit.ly/3DQnm5C)