ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Κίττος Χάρης

#247, Ηνωμένο Βασίλειο (1971)
Αντιγραφή URL σελίδας

Ο Χάρης Κίττος είναι έλληνας συνθέτης και εικαστικός καλλιτέχνης που ζει στο Λονδίνο. Το 1998, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη μουσική και στη σχολή Καλών Τεχνών στην πατρίδα του, τη Θεσσαλονίκη, μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει σύνθεση στο Trinity College of Music σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τους Andrew Lovett και Daryl Runswick. Eπιπλέον, σπούδασε με την Diana Burrell και έχοντας πλήρη υποτροφία στο Guildhall School of Music and Drama ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του (MMus) με διάκριση το 2001. Το 2008, επιχορηγούμενος από το AHRC και υπό την επίβλεψη των Julian Anderson, Dr Darla Crispin και Edwin Roxburgh, ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές του (DMus) στη σύνθεση στο Royal College of Music στο οποίο διατελεί επί του παρόντος καθηγητής σύνθεσης και ακαδημαϊκών θεμάτων.

Ο Χάρης συνεργάστηκε επίσης με τον Θεόδωρο Αντωνίου, Susan Bradshaw, Beat Furrer, Alexander Goehr. Ως συμμετέχων στο σχέδιο “Blue Touch Paper” της Sinfonietta Ορχήστρας του Λονδίνου, εργάστηκε υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Απέργη. Η μουσική του έχει εκτελεστεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ από τους Arditti Quartet, dissonArt, Ensemble Exposé, Ensemble In Extremis, ExplorEnsemble, Fukio Ensemble, Kammerorchester Basel, Milos Karadaglic, London Sinfonietta, Jane Manning, Mise-en Ensemble, Sarah Nicolls, UMS 'JIP και άλλους. Επίσης μουσική του έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ όπως: Ear London Festival, Forum Wallis, InTransit Festival, το Mixtur Festival, Mise-en Festival, Spoleto Festival και Taukay Contemporanea Festival μεταξύ άλλων.

Ως εικαστικός, ο Χάρης συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στη Θεσσαλονίκη μαθητεύοντας κοντά στον Βαγγέλη Δημητρέα. Επίσης συμμετείχε σε μια ατομική έκθεση στην «Πινακοθήκη Θερμαϊκός», λίγο πριν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έκτοτε, ο Χάρης ακολουθεί μια μοναχική πορεία ως εικαστικός καλλιτέχνης - με εξαίρεση μια συμμετοχή σε ομαδική έκθεση με την Blackheath Art Society το 2008. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στις απαιτήσεις της καριέρας ως συνθέτη και παιδαγωγού, αλλά και επειδή σκόπιμα διατηρεί την εικαστική του τέχνη ξεχωριστή και ιδιωτική σαν μια «μυστική απόδραση». Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να εξοικονομήσει χρόνο για να προωθήσει την έρευνα και τις καλλιτεχνικές του εξερευνήσεις προκειμένου να βρει τον δικό του τρόπο να συνδυάσει τη μουσική με τα εικαστικά. Έτσι, η ενδιαφέρουσα διαφοροποίηση του μουσικού και του εικαστικού, έχοντας κυρίως επιβληθεί ως συνθέτης, μεταλλάσσεται τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς οι παράλληλες καλλιτεχνικές διαδικασίες αρχίζουν να διαπλέκονται. Αυτή την περίοδο, ο Χάρης έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζει πιο συστηματικά και να μοιράζεται το έργο του ως εικαστικός καλλιτέχνης, ενώ παράλληλα συνθέτει μουσική με διεπιστημονικό και πολυμεσικό χαρακτήρα.

(“About”, Haris Kittos, ημερ. πρόσβασης 7 Ιουλίου 2020, https://www.hariskittos.com/About. Η μετάφραση του πρωτότυπου αγγλικού κειμένου είναι του συγγραφέα)

Website(s) hariskittos.com

Έργα για σαξόφωνο

Wonderoom (2008)
Aenaa (2013)
TOP