Πίσω στην αναζήτηση
Κίτσος Βασίλης
Αντιγραφή URL σελίδας
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Απριλίου 1972. Έλκει την καταγωγή του από τη Λαμία, όπου άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης λαμβάνοντας το πτυχίο ειδικού αρμονίας με «άριστα» το 1989. Το 1990 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως πρώτος επιτυχών στις πανελλαδικές εξετάσεις. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη Θεσσαλονίκη, στην τάξη ανώτερων θεωρητικών του Χρήστου Σαμαρά και στην τάξη πιάνου της Christine Fressinier, αποκτώντας πτυχίο αντίστιξης και φούγκας και δίπλωμα πιάνου με «άριστα». Το 1997 αποφοιτά από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με «άριστα». Εκπόνησε διπλωματική εργασία σε μορφή εξέτασης με θέμα: «Alban Berg. Το έργο του και οι διαφόρων ειδών συμβολισμοί σ’αυτό». Τον Ιούνιο του 1999 πήρε δίπλωμα σύνθεσης με «άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο» στην τάξη του Χρήστου Σαμαρά. Τον Νοέμβριο του 2010 έλαβε το διδακτορικό σύνθεσης από το University of Edinburg, με επιβλέποντα καθηγητή τον Nigel Osborne.
Κατά τη διάρκεια των ετών 1993 έως 2013 παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης και ανάλυσης με τους Θόδωρο Αντωνίου, Nigel Osborne, Dmitri Smirnov, Ιωσήφ Παπαδάτο, Emil Hadjiev, Αντώνη Αντωνόπουλο, Κώστα Σιέμπη και Αλέξανδρο Καλογερά, όπως επίσης εργαστήρια σύνθεσης και εκτέλεσης με τους Helmut Lachenmann, Michael Finnissy και Roger Redgate. Έλαβε μέρος σε σεμινάρια εξειδίκευσης πιάνου με τους Μartino Tirimo, Paul Badura-Skoda, Roberto Szidon, Jacques Lagarde, Γιάννη Βακαρέλη και το Duo Ganev. Επηρεάστηκε βαθιά από την πολύχρονη μαθητεία του κοντά στον πιανίστα, μαέστρο και παιδαγωγό Γιώργο Χατζηνίκο.
Ως πιανίστας έχει εμφανιστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και τη Γερμανία (Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο, Sani Festival, Kleiner Konzersaal Gasteig München κ.α.), εστιάζοντας ιδιαίτερα σε έργα ελλήνων και ξένων συνθετών του εικοστού αιώνα.
Έχει γράψει έργα για ορχήστρα, χορωδία, σόλο όργανα, μουσική δωματίου και ένα μπαλέτο για ορχήστρα, πολλά εκ των οποίων έχουν εκτελεστεί σε Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ρουμανία, Τουρκία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Σερβία, Πολωνία και Η.Π.Α. και έχουν αναμεταδοθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, το BBC και το Εθνικό Ραδιόφωνο της Ισπανίας και Ρουμανίας.
Έργα του έχουν εκδοθεί από τον Μουσικό Εκδοτικό Οίκο Φ. Νάκα, Μαυρομουστάκη και την Europa Editions. Tα έργα Niobi για σόλο φλάουτο (Ria Georgiadis, Irida Classical) και ... of every breath για σόλο πιάνο (Erato Alakiozidou, Odradek Records) κυκλοφορούν σε ψηφιακό δίσκο.
Αρκετές συνθέσεις του είναι παραγγελίες οργανισμών όπως η Ορχήστρα των Χρωμάτων, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, έχουν παρουσιαστεί από το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, την Galatz Symphony Orchestra, το Σύνολο Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, το Edinburgh Contemporary Music Ensemble, το DissonArt ensemble, τους Tangos a Cuatro, το Idée fixe ensemble κ.ά. σε διεθνή φεστιβάλ όπως το 4th Mediterranean Music Days (Istanbul), Musica Polonica Nova κλπ.
΄Εχει διδάξει σύνθεση, ανώτερα θεωρητικά και μουσική δωματίου, εκτελώντας επίσης χρέη συνοδού πιανίστα από το 1991 σε διάφορα ωδεία, μεταξύ των οποίων στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Δημοτικό Ωδείο Λαμίας, στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης και στο Ωδείο Φ. Νάκας Θεσσαλονίκης.
Από το 1999 έως το 2013 δίδαξε ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα μαθήματα «στοιχεία αντίστιξης» και «στοιχεία τεχνικής φούγκας» στην γενική κατεύθυνση, καθώς και τα μαθήματα «μουσικής υφής» στην κατεύθυνση σύνθεσης. Από το 2016 έως σήμερα διδάσκει σύνθεση, φούγκα, σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης, ενορχήστρωση και διδακτική των ανώτερων θεωρητικών μαθημάτων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και κείμενά του σε προγράμματα συναυλιών του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα αντικείμενα της έρευνάς του είναι το έργο του J.S. Bach και του Alban Berg, η μουσική του 20ου αιώνα, καθώς και ζητήματα μουσικής αντίληψης και ερμηνείας, τα οποία συχνά παρουσιάζει με τη μορφή σεμιναρίων για κάθε όργανο.
Εκτελεί χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας» (παράρτημα Θεσσαλονίκης) από το 2005 και στο Ωδείο Φλώρινας (Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας) από το 2012.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Επανειλημμένως καλείται ως μέλος επιτροπής σε πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης ή οργάνων.
Την περίοδο 2000-02 άσκησε τα καθήκοντα του Υπεύθυνου Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού και Οργάνωσης στο Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής Λαμίας (Υπουργείο Πολιτισμού-Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων) και στη συνέχεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή (2002-2008) έχοντας την ευθύνη της εισήγησης, προγραμματισμού και διοργάνωσης συμποσίων, συνεδρίων, διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης, ετήσιων φεστιβάλ, ποικίλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, βαλκανικού πολιτιστικού δικτύου πόλεων και πολλών άλλων δράσεων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Παράλληλα ίδρυσε και διοργάνωσε θεσμούς και φεστιβάλ σε ωδεία στα οποία διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής. Ήταν συνυπεύθυνος καλλιτεχνικού προγράμματος στο πλαίσιο του Euromed Civil Forum που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013.
Ως συνεργάτης του συνόλου σύγχρονης μουσικής Ιdée Fixe έχει την ευθύνη και την επιμέλεια διοργάνωσης σεμιναρίων για τη σύγχρονη μουσική και του προγράμματος αρκετών συναυλιών του συνόλου. Χαρακτηριστικά τα αφιερώματα στη ρωσική πρωτοπορία με παράλληλα πορτρέτα των μετακληθέντων συνθετών Elena Firsova και Dmitri Smirnov σε συνεργασία με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Εργαστήριο «Νέοι Ερμηνευτές της Σύγχρονης Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης κ.ά.
(Bασίλης Κίτσος, μήνυμα ηλεκτρ. ταχυδρομείου στον συγγραφέα, αρχείο PDF, 31 Oκτωβρίου 2019)
Συνεντεύξεις youtu.be/BryAXcIBLi8
Έργα για σαξόφωνο
Prooimion (2006)Prosodion (2006)
Epinikion (2009)
Επινίκιον ΙΙ (2012)
Επινίκιον ΙΙΙ (2014)
Sospiro e luce (2021)