ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Εμφιετζής Γρηγόρης

#209, Ελλάδα (1980)
Αντιγραφή URL σελίδας

Ο Γρηγόρης Εμφιετζής ενδιαφέρεται να γράφει μουσική που περιστρέφεται και αναπτύσσεται αφηγηματικά. Ο τρόπος αυτός ορίζεται ως ηχητική σκηνογραφία (sound scenography) ή ηχητικό θέατρο (sonic theatre) καθώς συχνά συνδυάζει ακουστικές και οπτικές παραμέτρους.

Μερικές από τις συνθέσεις του, όπως, για παράδειγμα, η μινιατούρα της όπερας Mirror, mirror of the wall, απευθύνονται τόσο σε ηθοποιούς όσο και σε μουσικούς. Άλλες πάλι, όπως το Gluttony, τείνουν περισσότερο προς το μουσικό θέατρο (με συντελεστές τα μουσικά όργανα). Επίσης, ο συνθέτης έχει δημιουργήσει συνδυαστικά έργα μεγαλύτερης κλίμακας που εκτείνονται πέρα από τη μουσική και σε άλλες μορφές τέχνης (χορός, θέατρο, βίντεο, δημιουργική γραφή, σχέδιο): την παράσταση κουκλοθέατρου σκιών Music Impossible και τη μουσική και θεατρική παράσταση Sisyphus Distressing.

Ο Γρηγόρης Εμφιετζής μεγάλωσε στην Ελλάδα, παίζοντας βιολί και τραγουδώντας σε χορωδίες και φωνητικά σύνολα. Μετά τις πτυχιακές σπουδές του στο τμήμα Μουσικής Τέχνης και Επιστήμης (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο για να σπουδάσει σύνθεση με τους Christopher Fox, Richard Barrett και Jennifer Walshe στα Πανεπιστήμια Huddersfield και Brunel.

Στις αξιοσημείωτες ερμηνείες των συνθέσεών του συγκαταλέγονται: το κουιντέτο Fear (not) που έκανε πρεμιέρα το σύνολο WienBerlin στο Wiener Konzerthaus και το σόλο τσέλο The Black Art of Obscurantism -ανάθεση της London Sinfonietta- σε εκτέλεση του Olly Coates. Επίσης, η όπερα The Darkness of Mistico ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το σόλο πιάνο DIY 1: the pianist & the lamp ερμήνευσε ο Philip Thomas, και το έργο Sisyphus Victimised για εννιά μουσικούς και προβολή βίντεο με πρεμιέρα από τη London Symphony Orchestra Chamber Ensemble.

Είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Metapraxis Ensemble (μαζί με τη Μυρτώ Λουλάκη), δημιουργώντας πλατφόρμες συνύπαρξης παλαιότερης και νέας μουσικής κάτω από την ομπρέλα διεπιστημονικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών έργων. Πέρα από την παρουσίαση της δικής του δουλειάς, έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει τις δημιουργίες ζώντων συνθετών/καλλιτεχνών ήχου αλλά και συγγραφέων, εικαστικών και σχεδιαστών.

Πρόσφατα έργα εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος απτελούν: το [MUSIC:BUILDING], μια ιδέα δημιουργικής σύνθεσης που συνδυάζει τη μουσική και την αρχιτεκτονική (παρουσιάζεται σε πολλά δημοτικά σχολεία του Λονδίνου) και το #MUSICMAY2020, μια σειρά από 21 μουσικές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες και ικανότητες (πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά κατά τη διάρκεια του εθνικού lockdown).

(“Biography”, Gregory Emfietzis, ημερ. πρόσβασης 21 Ιουλίου 2022, https://emfietzis.com/#works. Η μετάφραση του πρωτότυπου αγγλικού κειμένου είναι του συγγραφέα)

Website(s) emfietzis.com
Συνεντεύξεις youtube.com/watch?v=0-79sQUoh00
TOP