ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Σαμαράς Χρήστος

Ο Χρήστος Σαμαράς γεννήθηκε το 1956 στο Δοξάτο κοντά στην Δράμα. Τις μουσικές του σπουδές ξεκινάει στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (1969-76), ανώτερα θεωρητικά: αρμονία με τον Ιωάννη Δαμιανό και αντίστιξη με τον Κώστα Νικήτα, όπως και φλάουτο με τον Εμμανουήλ Αικατερίνη και πιάνο με την Μαίρη Παπαδοπούλου. Από το φθινόπωρο του 1976 συνεχίζει τις σπουδές του στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, όπου μελέτησε σύνθεση με τους Friedrich Cerha και Erich Urbanner και φλάουτο με τους Louis Riviere και Robert Wolf, από όπου το 1981 πήρε δίπλωμα σύνθεσης και το 1982 παιδαγωγικό πτυχίο φλάουτου. Από το 1982 μέχρι το 1984 συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη σύνθεση στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνο με τον Isang Yun. Παρακολούθησε σεμινάρια σύνθεσης με τους: Klaus Huber, Luigi Nono, Hans-Werner Henze, Karl-Heinz Stockhausen, Witold Lutoslawski και Diether Schnebel. Από το 1984 και μετά ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

Το 1984 πήρε το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό σύνθεσης στο Hammeln της Γερμανίας με το έργο Ασκητική (1982) για μικρή ορχήστρα, και το 1985 το δεύτερο βραβείο σύνθεσης στο διαγωνισμό “Carl Maria von Weber” (Dresden Γερμανίας) με το ΙV κουαρτέτο εγχόρδων (1984). Το 1987 πήρε το πρώτο βραβείο στο «Διαγωνισμό Σύνθεσης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στη Αθήνα με το έργο Παραδρομές (1986) για έντεκα όργανα. Το 1989 έλαβε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό σύνθεσης “ALEA III” του Πανεπιστήμιου της Βοστόνης στις Η.Π.Α. με το έργο Απολογία II (1988 ) για μικρή ορχήστρα. Το 1990 απέσπασε το πρώτο βραβείο στο «Διαγωνισμό Σύνθεσης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα με το έργο Μονόγραμμα (1989) για σόλο βιολί. Το 1993 έλαβε «Έπαινο» στο «Διαγωνισμό Σύνθεσης της Καλλιτεχνικής Εταιρείας Τέχνης» στη Θεσσαλονίκη για το έργο Θρήνος (1993) για μεικτή χορωδία. Το 1993 πήρε το τρίτο βραβείο στο «Διαγωνισμό Σύνθεσης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών» στην Αθήνα με το έργο Sonatine (1993) για φλάουτο και πιάνο. Το 1995 διακρίθηκε με το δεύτερο βραβείο στο «Διαγωνισμό Σύνθεσης της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών» στη μνήμη του Γ. Α. Παπαϊωάννου με το έργο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα δωματίου (1994). Τέλος, το 1996 απέσπασε το πρώτο βραβείο από την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία για το έργο Μακεδονική Ραψωδία (1996) για ορχήστρα.

Είναι Καθηγητής Σύνθεσης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει διδάξει ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση σε διάφορα ωδεία της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, όπως δίδαξε και σύνθεση σε διάφορα σεμινάρια. Επίσης, επί σειρά ετών διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής σε πολλών ωδείων. Έχει βραβευτεί από διάφορους φορείς για την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική του προσφορά.

Το 2010 ως προσκεκλημένος καθηγητής δίδαξε σε εργαστήρια σύνθεσης στο Georgia State University στην Ατλάντα και μουσική του παρουσιάστηκε σε διάφορες πόλεις της Αμερικής.

Τέλος, συμμετέχει: 1) με το νανούρισμα Ύπνε που Παίρνεις τα Παιδιά (1999) για τρίφωνη χορωδία στον ψηφιακό δίσκο Προτάσεις Τερψίπνοος του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας «Μαρία Κάλλας», 2) με το έργο Παραδρομές (1986) για ενόργανο σύνολο στον ψηφιακό δίσκο της σειράς Ελληνική Μουσική Πρωτοπορία του 20ου αιώνα (σειρά CD εκδοθείσα από την ΕΤΕΒΑ, 1997), 3) με το έργο του Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 4 (1984) με το Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, στον ψηφιακό δίσκο Agora AG, 1999, 4) με το έργο του Sonatina (1993) για φλάουτο και πιάνο στον ψηφιακό δίσκο του Νικολού Δημόπουλου και του Δημήτρη Δημόπουλου της εταιρείας IRIDA, 5) με το έργο Kalim – Aria (2003) για άλτο φλάουτο, στον ψηφιακό δίσκο της Ρίας Γεωργιάδου Flute Dimensions της εταιρείας IRIDA, επίσης 6) με το έργο Ελεγεία (1989) για κλαρινέτο, κρουστά και έγχορδα στον ψηφιακό δίσκο της εταιρείας Legend Classics με την Ορχήστρα της Βουλγαρικής Ραδιοφωνίας, 7) με το έργο του Εγκώμιον V (2008) για κουαρτέτο σαξοφώνων, βαρύτονο και κρουστά, στον ψηφιακό δίσκο Κώστας Βάρναλης: Στα ηχοκύματα υψωμένοι…σε ποίηση Κώστα Βάρναλη, 8) με το έργο του Ultimum III (2008) για άλτο σαξόφωνο και πιάνο, στον ψηφιακό δίσκο της αμερικανικής εταιρείας Albany Records, 9) με το νανούρισμα Ύπνε που Παίρνεις τα Παιδιά στον ψηφιακό δίσκο της Παιδικής Χορωδίας Κερκύρας, 10) τέλος, συμμετέχει με προσωπικό ψηφιακό δίσκο με δεκαεπτά τραγούδια, με τη γυναικεία χορωδία «Θαμυριάδες» Πολυγύρου από την εταιρία Phasma music, θυγατρική της Naxos.

Το συνθετικό του έργο περιλαμβάνει σχεδόν όλο το φάσμα των ειδών της σύνθεσης και καλύπτει όλους τους τομείς: τέσσερις συμφωνίες, την όπερα Η Τζιοκόντα του Ολοκαυτώματος, δύο κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, δύο κοντσέρτα για φλάουτο και ορχήστρα, ένα κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα δωματίου, το Ορατόριο Βυζαντινά Πάθη για αφηγητή, δύο χορωδίες και ορχήστρα, ένα Παραμυθόδραμα, πέντε κουαρτέτα εγχόρδων, πέραν των είκοσι πέντε έργων για ορχήστρα, μουσική δωματίου για διάφορα σύνολα, χορωδιακή μουσική, τραγούδια για φωνή και πιάνο, μουσική για σόλο όργανα.

Το 2018 τιμήθηκε με το Βραβείο «Κάρολος Κουν» της Εταιρείας Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής Ελλάδος «για τη μακροχρόνια σημαντική συνθετική, ερευνητική και μουσικοπαιδαγωγική προσφορά του στην ελληνική έντεχνη / λόγια μουσική».

Έργα του παρουσιάστηκαν στην Αγγλία, Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Κολομβία, Ν. Κορέα, Λιθουανία, Μεξικό, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Φινλανδία, όπως επίσης και έχουν μεταδοθεί από την ελληνική, γαλλική, γερμανική, αυστριακή και αυστραλιανή ραδιοφωνία και τηλεόραση.

Τα έργα του εκδίδονται από τον Μουσικό Οίκο «Παπαγρηγορίου-Νάκας». Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

("Χρήστος Σαμαράς", Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ημερ. πρόσβασης 8 Δεκεμβρίου 2022, https://users.auth.gr/chrisama/el/elbiograph.html)

Έργα για σαξόφωνο

Egomion V (2008)
FOSS III (2008)
Ultimum I (2008)
Ultimum III (2008)
Elmion (2018)
Egomion VII (2020)
TOP