ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Δακουτρός Ιάκωβος

#195, Ελλάδα (1955–2016)
Αντιγραφή URL σελίδας

Ο Ιάκωβος Δακουτρός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου 1955. Πήρε τα πρώτα μαθήματα κιθάρας στο Εθνικό ωδείο σε ηλικία δέκα χρονών, και υπήρξε μαθητής κλασικής κιθάρας, ανώτερων θεωρητικών, σύνθεσης, διεύθυνσης ορχήστρας και βυζαντινής μουσικής στις τάξεις των: Δ. Φάμπα, Γ. Παζαΐτη, Κ. Κλάβα, Κλέλιας Φωτοπούλου – Τερζάκη, Μ. Τραυλού, Θ. Αντωνίου, Λ. Χαλκιαδάκη, Ισμήνη Αυγέρη, Α. Λάβδα και Σίμωνος Καρρά. Παρακολούθησε σεμινάρια με τους Leo Brouer, Robert Aussel και Ιάννη Ξενάκη. Μαθητής ακόμα στην τάξη της αντίστιξης πήρε βραβείο σύνθεσης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης για σύγχρονο ιδίωμα, του Σύγχρονου Ωδείου Αθηνών το 1989, για το έργο Θήρα Ι (για βιολί, βιολοντσέλο και πιάνο) και την ίδια περίοδο, διάκριση στον Πρώτο Διεθνή Διαγωνισμό «Ολυμπία» της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης με το έργο του Εκάτη (για σοπράνο και ορχήστρα). Έχει γράψει συμφωνικά έργα, για χορωδία, μουσική δωματίου και σόλο, και έχε πειραματιστεί με την αυτοσχεδιαστική και την ηλεκτρονική μουσική. Πειραματίστηκε στον τομέα της ψυχοθεραπείας μέσω μουσικής καθώς επίσης και με τα πολυμέσα – πολυθεάματα. Έργα του παρουσιάζονται από το 1983.

Είχε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ «Κροκ» με τον Νικόλα Άσημο, ενώ έγραψε μουσική για έκθεση έργων των Χατζηκυριάκου – Γκίκα και του Κώστα Πολυχρονόπουλου. Έργα του έχουν παιχτεί σε συναυλίες της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, στις εκδηλώσεις «Αθήνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», επίσης έχει πάρει μέρος στο φεστιβάλ της Μονής Δαφνίου με το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Το Σκιρώνειο Μουσείο Κ. Πολυχρονόπουλου του αφιέρωσε συναυλία – πορτρέτο, και του έχουν ανατεθεί παραγγελίες από έλληνες και ξένους σολίστες και σύνολα. Έκανε πολιτιστικά προγράμματα για δήμους της Αττικής και της επαρχίας. Το 1996 κυκλοφόρησε από τη εταιρία ΛΥΡΑ ο ψηφιακός δίσκος ΄Όνειρο για Δύο του οποίου τα έσοδα διατέθηκαν στο Υπουργείο Υγείας για τον αγώνα κατά του A.I.D.S. (στο δίσκο αυτό συμμετέχουν επίσης οι Γ. Λογοθέτης, Θ. Μικρούτσικος, Δ. Δραγατάκης, Θ. Αντωνίου, Π. Κούκος κ.α. και το εξώφυλλο είναι του Α. Φασιανού), ενώ πραγματοποίησε και εκδηλώσεις για το Υπουργείο Υγείας και τον ΟΚΑΝΑ. Παράλληλα έκανε εκπομπές για την ελληνική λόγια μουσική και την κλασική κιθάρα, και πήρε συνεντεύξεις από γνωστούς έλληνες μουσικούς σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά και στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Έργα του έχουν εκδοθεί από τις εκδόσεις Παπαγρηγορίου Κ. - Νάκας Χ.

Η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής παράγγειλε τα έργα του Ο Ύμνος στην Ειρήνη και Life on Earth, και τα δύο σε ποίηση Αγνής Βλαβιανού Αρβανίτη όπου η πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του πρώτου έγινε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας το 1999 σε τελετή βράβευσης του M. Rostropovich, και του δεύτερου ενώπιον του προέδρου Β. Πούτιν και αποτέλεσε το μοναδικό έργο της εκδήλωσης για την Ολυμπιάδα των Νέων 2006. Παράλληλα η ΔΕΒ υιοθέτησε τα Life on Earth και Planeta Terra, ενώ η Greenpeace το δεύτερο.

Υπήρξε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, πρόεδρος της καλλιτεχνικής μη κυβερνητικής οργάνωσης “Balkan Music Preservation Society” (με αντικείμενο την διάσωση, διάδοση και προαγωγή της παραδοσιακής μουσικής των βαλκανικών χωρών και του περάσματος αυτής στην σύγχρονη δημιουργία), μέλος του «Συνδέσμου Φιλίας των Εθνών», μέλος της «Διεθνούς Οργάνωσης Βιοπολιτικής», και πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Σκιρώνειου Μουσείου Κ. Πολυχρονόπουλος», καθώς και συνιδρυτής και πρόεδρος της Inter Ballet (μη κερδοσκοπικής εταιρίας με ενασχόληση τη μουσική, το μπαλέτο και το αρχαίο δράμα). Είναι δημιουργός του μουσικού θεραπευτικού συστήματος «Πράξεις» για το οποίο μεγάλη μερίδα του τύπου έχει γράψει εκτενή άρθρα.

Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής ωδείων, καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και κιθάρας. Πέθανε στις 8 Μαρτίου 2016 στην Αθήνα.

(Iakovos Dakoutros, “A page dedicated to the composer Iakovos Dakoutros (1955 - 2016) / Σελίδα αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη Ιάκωβου Δακουτρού (1955 - 2016)”, Facebook, ημερ. ανάρτησης 16 Νοεμβρίου 2018, https://www.facebook.com/pg/dakoutrosiakovos/about/?ref=page_internal)

Έργα για σαξόφωνο

T.I.P. (1991)
F-oni (2001)
From Star to the Star (2006)
From Star to the Star (A) Pleiades (2006)
TOP