ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Γεωργιάδου Μαρία

#184, Ελλάδα (1956)
Αντιγραφή URL σελίδας

Γεννήθηκε στην Πολωνία όπου και ξεκίνησε τις σπουδές πιάνου κοντά στην καθηγήτρια Z. Wołoszyńska. Έδωσε τις πρώτες συναυλίες όντας ακόμη μαθήτρια και συμμετείχε στη διεθνούς φήμης Χορωδία της Πολωνίας υπό τη διεύθυνση του Kajdasz. Επίσης ηχογράφησε για το κρατικό ραδιόφωνο της Πολωνίας. Συνέχισε τις σπουδές πιάνου στη Γιουγκοσλαβία από το 1974 μέχρι το 1975 με τον καθηγητή B. Kavkalevski.

Από το 1976 μέχρι και το 1985 σπούδασε πιάνο στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης με τη Δωροθέα Μαυρουδή από την τάξη της οποίας αποφοίτησε με πτυχίο με βαθμό «άριστα», ενώ συνέχισε τις σπουδές της στο ίδιο ωδείο με τον αρχιμουσικό Νικόλα Αστρινίδη από την τάξη του οποίου αποφοίτησε το 1989 με δίπλωμα πιάνου με «άριστα παμψηφεί». Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Δημήτρη Αθανασιάδη στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος πτυχίων αρμονίας, αντίστιξης, ενοργάνωσης και φούγκας με «άριστα». Επίσης, αποφοίτησε με δίπλωμα σύνθεσης με τον βαθμό «άριστα παμψηφεί» από την τάξη της Ευαγγελίας Κατέλη.

Παρακολούθησε σεμιναριακά μαθήματα: 1) πιάνου με τους Marguli, Ganev, Barova, Tsanev, Miki Itoh, Lilia Bojadijeva, 2) ανώτερων θεωρητικών με τους Αλέξανδρο Καλογερά, Θεόδωρο Αντωνίου, Δημήτρη Αθανασιάδη, Παναγιώτη Αδάμ, Γιώργο Παπουτσή, 3) σύνθεσης με τους Thollem Mcdonas, Συνθέρμεια, Αλέξανδρο Μούζα, Θεόδωρο Αντωνίου, Liza Lim, Dimitri Smirnov, 4) σεμινάριο ορθοσωμικής για μουσικούς με το Χρήστο Νούλη , 5) σεμινάριο μουσικής τεχνολογίας με τον Ορέστη Τάνη, 6) σεμινάριο για προσχολική ηλικία – Δήμος Θεσσαλονίκης, 7) σεμινάριο «Εφ όλης της ύλης» με τον μπασίστα Γιώτη Κιουρτσόγλου, 8) σεμινάρια δεξιοτεχνίας πιάνου με τον Δημήτρη Τουφεξή και τον Λάμπη Βασιλειάδη, 9) σεμινάριο ηλεκτρικής κιθάρας με τον Μιχάλη Κυριακού, 10) σεμινάριο τραγουδοποιΐας-στιχουργικής με τον Γιώργο Ανδρέου.

Συμμετείχε σε συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας όπως: Θεσσαλονίκη (1986 & 2013), Κοζάνη (1993), Κατερίνη (1996), Ορεστιάδα (1998-99). Πραγματοποίησε σεμινάρια πιάνου: Ορεστιάδα (1998 & 1999), Ηγουμενίτσα [(Πρότυπο Ωδείο Ηγουμενίτσας (2012, 2013, & 2015)], Θεσσαλονίκη [Μουσική Σχολή «Εν αρμονία» (2015 & 2016)].

Το Νοέμβριο του 2008 ήταν φιναλίστ στο διαγωνισμό σύνθεσης εκπαιδευτικών έργων για πιάνο με θέμα «νέοι ήχοι για νέους πιανίστες» που διοργανώθηκε από τα Δημοτικά Ωδεία Αμπελοκήπων, Νεάπολης και Συκεών.

Ως συνθέτρια έχει δώσει διάλεξη (2011) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Μουσικών Σπουδών στο πλαίσιο του κύκλου μαθημάτων σύγχρονης μουσικής. Έργα της έχουν παρουσιαστεί από το μουσικό σχήμα Idée Fixe στο Δήμο Θέρμης «Έργα Ελλήνων συνθετών» (2011), στην Πολωνία στο Φεστιβάλ «Musica Polonica Nova» (2012) όπου έγινε ιδιαίτερη μνεία και της δόθηκε τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή της. Επίσης, έργα της έχουν παιχτεί και στην Αγγλία (2011) στο Royal College of Music του Λονδίνου και πιο πρόσφατα στη συναυλία «Το κλίμα της απουσίας» στη μνήμη του Νίκου Αστρινίδη (2012) στη Θεσσαλονίκη με τα έργα: Suite for piano, Variations & Fugue on a theme of N. Astrinidi for piano, Variations & Fugue on a theme of N. Astrinidi for Quarteto Idée Fixe. Επίσης, έχει γίνει ειδική μνεία για το συνθετικό και παιδαγωγικό της έργο από το εξειδικευμένο μουσικό περιοδικό «Σείστρο». Συνέχισε τις μουσικές της ανησυχίες σπουδάζοντας στο τμήμα Μουσικής, Θεάτρου και Κινηματογράφου (2011–2015) στο Ωδείο Συμφωνία στην τάξη του Altin Volaj.

Κατέχει θέση καθηγήτριας πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 1985 και στο Ωδείο Συμφωνία από το 2001 μέχρι και σήμερα. Μαθητές της έχουν αριστεύσει και συνεχίσει επιτυχώς τις σπουδές τους σε καταξιωμένα πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Γαλλίας. Έχει επίσης διδάξει στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Φίλιππος Βέροιας. Έχει ανά περιόδους αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση ωδείων όπως Ωδείο Φίλιππος, Ωδείο Κ. Βασιλειάδη, Ωδείο «Θάμυρις», Ωδείο «Ισοκράτης» και από το 2007 μέχρι το 2016 ήταν καλλιτεχνική διευθύντρια του Ωδείου «Νικόπολις». Από το 2011–2017 δίδαξε στο Δημοτικό Ωδείο Θέρμης και από το 2012 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας–Χορτιάτη. Το σχολικό έτος 2017–2018 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του Μακεδονικού Ωδείου.

(«Γεωργιάδου Mαρία», Μακεδονικό Ωδείο, ημερ. πρόσβασης 12 Ιουλίου 2019, https://bit.ly/3A4fHil)

Έργα για σαξόφωνο

Προσωπογραφίες (2010)
TOP