ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Varelas Dmitriy

#173, Ουζμπεκιστάν (1978)
Αντιγραφή URL σελίδας

Ο Dmitriy Varelas [Δημήτρης Βαρελάς] είναι σπουδαίος συνθέτης ελληνικής καταγωγής πέμπτης γενιάς [με παππού τον μουσουργό Σέργιο (Σοβέτ) και πατέρα τον επίσης μουσουργό Ανατόλ]. Είναι επίσης διασκευαστής/ενορχηστρωτής, δεινός φλαουτίστας και παιδαγωγός. Το 1978 στην Τασκένδη έρχεται στον κόσμο και στην ηλικία των επτά ετών εντρυφεί στα μυστικά της μουσικής, με σπουδές φλάουτου (με τον καθηγητή Α. Μαλκέγιεβ) και θεωρίας μουσικής στη Δημόσια Μουσική Σχολή «Ουσπένσκυ» (1985-1996). Συνεχίζει με σπουδές στη σύνθεση με τον γνωστό Ουζμπέκο συνθέτη Δ. Γιάνοβ-Γιανόβσκυ (στο Κρατικό Ωδείο «Ασράφι») οι οποίες περατώνονται το 2002 με το ανώτατο ανάλογο δίπλωμα (magister). Είναι ήδη βραβευμένος σε διαγωνισμούς φλάουτου στη χώρα του (1993) και στη Γερμανία (Markneukirchen, 1997 και Μόναχο, 1999). Από το 1997 έως το 1999 εργάζεται ως προγυμναστής των φλάουτων της Ακαδημαϊκής Ορχήστρας του Θεάτρου Μπαλσόϊ και από το 1999 έως το 2002 διατελεί το πρώτο φλάουτο της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της χώρας του. Από το 2002 σπουδάζει (διδακτορικό στο φλάουτο) στην Ακαδημία Sibelius του Helsinki με καθηγητή τον M. Helasvuo. Ως συνθέτης εμφανίζεται το 1995 με το ενδιαφέρον Κουαρτέτο εγχόρδων.

Η εργογραφία του περιέχει μόλις είκοσι έργα στα οποία - σε αντίθεση με τον παππού και τον πατέρα του - η αναφορά στην παραδοσιακή μουσική είναι δευτερεύουσα. Ο Δ. Βαρελάς χρησιμοποιεί όλες τις σύγχρονες τεχνικές ως εργαλεία και μόνον για να αναπτύξει τις θαυμάσιες ιδέες του. Δεν έχει ενιαίο ύφος αν και η γραφή του είναι αναγνωρίσιμη. Στα σημαντικότερα έργα του ανήκουν το έξοχο Στη μνήμη του Σ. Βαρελά για μεσόφωνο και ενόργανο σύνολο σε ποίηση Α. Αχμάτοβα (1997), οι Τέσσερις Romances για μεσόφωνο, έγχορδα και βιμπράφωνο σε ποίηση J. Joyce (1999), το Adagio για δύο βιολοντσέλα, το Κοντσέρτο γκρόσσο για κουϊντέτο ξύλινων πνευστών και ορχήστρα εγχόρδων (2000), το Joke για ορχήστρα δωματίου, το Hommage a Piazzolla για κλαρινέτο, βιολί και πιάνο (2001 - με το έργο αυτό λαμβάνει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής “ILKHOM XX” της Τασκένδης), η Σονάτα για βιολοντσέλο και πιάνο με αλεατορικά στοιχεία (2003), η Μουσική για 4 για κλαρινέτο, βιολί, μαντολίνο και κιθάρα (2004). Στα τελευταία έργα του ανήκει το Δέδυκε σε ποίηση Σαπφούς (2005). Στον Δ. Βαρελά επίσης ανήκουν εξαιρετικές μεταγραφές για φλάουτο και ενόργανα σύνολο έργων του Telemann, του Bach, του Piazzolla κ.ά.

Η μουσική του έχει εκδοθεί από γνωστούς οίκους, όπως Henry Lemoine Edition (Γαλλία), Safe Music Ltd. (Ηνωμένο Βασίλειο), Art of Sound Music (ΗΠΑ). Ο Dmitriy ερμηνεύει και ηχογραφεί τις συνθέσεις και τις διασκευές του από διάσημες ορχήστρες και σύνολα - μεταξύ αυτών Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα, Μητροπολιτική Ορχήστρα του Λονδίνου, Συμφωνική Ορχήστρα Καίρου, Συμφωνική Ορχήστρα της Ινδίας, διάφορες ορχήστρες και σύνολα στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες και σύνολα δωματίου στην Κεντρική Ασία και την Ευρώπη.

Ο Dmitriy Varelas είναι ενεργός ερμηνευτής πιάνου, φλάουτου και σαξόφωνου και έχει ένα τεράστιο ρεπερτόριο κλασικής, σύγχρονης και τζαζ μουσικής. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμους διαγωνισμούς, φεστιβάλ και σεμινάρια εξειδίκευσης στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Εκτελεί αρκετά συχνά κλασική μουσική σε συναυλίες με τη σύζυγό του Yuliya Varelas και πραγματοποιεί συναυλίες τζαζ με τον συνεργάτη του Sergey Krutik.

(“About”, Dmitriy Varelas, ημερ. πρόσβασης 15 Ιουνίου 2022, https://www.varelas.ca/about/. Η μετάφραση του πρωτότυπου αγγλικού κειμένου είναι του συγγραφέα)

Website(s) varelas.ca

Έργα για σαξόφωνο

Hymn on the Tallis's Canon (L.M.) (2001)
Dies Irae (2006)
TOP