ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Ανισέγκος Αντώνης

#162, Γερμανία (1970)
Αντιγραφή URL σελίδας

Ο Αντώνης Ανισέγκος ζει από το 1998 στο Βερολίνο και δραστηριοποιείται ως συνθέτης, πιανίστας, ηλεκτρονικός μουσικός (με το όνομα Unu). Είναι μέλος μουσικών συνόλων σύγχρονης μουσικής όπως το European Music Project, Ensemble Junge Musik, Trio IAMA, ενώ από το 2015 συμμετέχει τακτικά σε παραγωγές με το Ensemble Adapter. Στο χώρο της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής συνεργάζεται με πολυάριθμους μουσικούς και σταθερά σχήματα, όπως τους Axel Dörner, Sirone, Gebhard Ullmann, Shoji Hano, Rohan de Saram, Andrea Parkins, Frank Gratkowski, Conny, Johannes και Matthias Bauer, Tobias Delius, Audrey Chen, Michael Wertmüller, Anna Clementi, Duo ΣΩΜΑ, Trio Grix. Tα τελευταία χρόνια είχε ως τακτικούς συνεργάτες του στην μουσική δωματίου τους βιολιστές Julius Schwahn, Biliana Voutchkova και τους τσελίστες Mathis Mayr, Maria Magdalena Wiesmaier και Δήμο Γκουνταρούλη, καθώς επίσης τον Ολλανδό μαέστρο Hans Rotman.

Έχει συμπράξει με πολλές ευρωπαϊκές ορχήστρες, κυρίως σε έργα του εικοστού και του εικοστού πρώτου αιώνα, αλλά και σε κονσέρτα του κλασικού ρεπερτορίου. Συνθέσεις του έχουν εκτελεστεί μεταξύ άλλων από τους Ensemble Modern, Piandaemonium, Ensemble Mosaik, Ensemble Cornucopia, DissonArt, Ensemble LUX:NM, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Junge Philharmonie Thüringen, Philharmonic Chamber Orchestra Brasov, Württembergische Philharmonie, Magdeburgische Philharmonie, Neuköllner Oper Berlin (“Hundeherz” 2000). Από το 2007 συμμετέχει σταθερά στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής στο Ulm της Γερμανίας.

Οι ηχογραφήσεις του με Amoebas και Lynx βραβεύτηκαν με το “Studio Prize 2001 & 2005” από τη Γερουσία του Βερολίνου. Το φθινόπωρο του 2002 βραβεύτηκε επίσης με το “Composition 2002” από τη Γερουσία του Βερολίνου για το Stirrings Still, ένα έργο για σύνολο δωματίου και φωνή, βασισμένο στο τελευταίο κείμενο του Samuel Beckett. Τον Μάρτιο του 2003, η μπάντα του από το Βερολίνο προσκλήθηκε για συναυλίες στο Tongyeong-International-Musicfestival στη Νότια Κορέα. Το 2000, ο Α. Ανισέγκος κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης Neuköllner Oper Berlin, αναθέτοντάς του μια πλήρη όπερα δωματίου με δέκα πέντε παραστάσεις (Hundeherz, του M. Bulgakow).

Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τη video artist Erika Matsunami ως OIO (2005-2009), με παρουσιάσεις στο Kyoto Art Center (Ιαπωνία), την Seoul (Exis Festival, Κορέα), Βενετία (Biennale), Wuppertal, Berlin (Transmediale, Haus der Kulturen der Welt). Το ντουέτο KAYA με την botoh χορεύτρια Yuko Kaseki ιδρύθηκε το 2006. Έκτοτε έχουν εμφανιστεί στην Γερμανία, Ελβετία και στην Ελλάδα, καθώς και με καλεσμένους από τον χώρο της μουσικής, του χορού και των εικαστικών τεχνών. Δουλεύουν επίσης τακτικά με το Θέατρο Thikwa στο Βερολίνο, μία καλλιτεχνική ομάδα, που αποτελείται από άτομα με ειδικές ανάγκες. Την περίοδο 2007-11 υπήρξε μέλος ως ηλεκτρονικός μουσικός της χορευτικής ομάδας adLibdances της Κατερίνας Παπαγεωργίου, με παραστάσεις στην Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα. Με τον animation artist Αντρέα Καραουλάνη (bestbefore) διατηρεί από το 2010 μόνιμη συνεργασία ως ντουέτο (best before unu) και ως τρίο (ili) με τον Ρώσο εικαστικό και μουσικό Patrick K.-H. Το 2014 κυκλοφόρησε από την εταιρία Wergo η σόλο ηχογράφηση Sonatas και Interludes του John Cage. Ακολούθησε η ηχογράφηση του έργου Patterns in a Chromatic Field του Morton Feldman, με τον τσελίστα Mathis Mayr από την ίδια δισκογραφική εταιρεία. Από το 2006 διδάσκει αυτοσχεδιασμό στο Μουσικό Χωριό του Αγίου Λαυρεντίου στο Πήλιο (Ελλάδα).

Γεννήθηκε το 1970 στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, όπου ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία επτά χρονών και έλαβε το δίπλωμα του από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 1991, στην τάξη της Ελένης Ξεναρίου. Στην συνέχεια σπούδασε στις Μουσικές Ακαδημίες της Βουδαπέστης (Prof. A. Laszlo, Prof. G. Orban), της Βιέννης (Prof. K. Schwertzig), της Κολωνίας (Prof. K. Meyer, J. Taylor, δίπλωμα σύνθεσης, 1997) και του Βερολίνου (Prof. Zimmermann, μεταπτυχιακό σύνθεσης, 2001). Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια εξειδίκευσης των György Ligeti, Zoltan Kocsis, Imre Rohnmann, Pierre Laurent-Aimard, György Kurtag, Lev Vlassenko και άλλων.

(“Bio”, Enstace, ημερ.πρόσβασης 21 Αυγούστου 2018, http://www.enstase.com/. H μετάφραση του πρωτότυπου αγγλικού κειμένου είναι του συγγραφέα)

Website(s) enstase.com
Συνεντεύξεις youtu.be/OHMbma-4-so

Έργα για σαξόφωνο

Decision Paths (2002)
TOP