ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Ανδρικόπουλος Δημήτρης

#160, Πορτογαλία (1971)
Αντιγραφή URL σελίδας

Ο Δημήτρης Ανδρικόπουλος ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας όπου μαθήτευσε στην τάξη της βιόλας και της σύνθεσης. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα, αποκτώντας το δίπλωμα βιόλας (τάξη του κ. Γ. Βατικιώτη) όπως επίσης και το πτυχίο αντίστιξης (τάξη του κ. Α. Αμαραντίδη). Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη βιόλα στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής της Ουτρέχτης στην Ολλανδία και έπειτα στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής του Μάαστριχ όπου απέκτησε το σολιστικό δίπλωμα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη βιόλα σε μεταπτυχιακό επίπεδο με ειδίκευση στην Μουσική Δωματίου του 20ου αιώνα.

Παράλληλα ξεκίνησε να σπουδάζει σύνθεση στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Χορού του Ρότερνταμ με τον καθηγητή Klass de Vries και αργότερα σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τον καθηγητή τον Rene Uijlenhoet, κερδίζοντας το Βραβείο Σύνθεσης της Ακαδημίας. Από το 2013 είναι διδάκτωρ μουσικής σύνθεσης (PhD) του Πανεπιστημίου του Birmingham, Ηνωμένου Βασιλείου (επιβλέπων καθηγητής της διδακτορικής του έρευνας ήταν ο συνθέτης Vick Hoyland).

Ως συνθέτης έχει συνεργαστεί με διάφορα σύνολα και ορχήστρες όπως η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Δημοτική Ορχήστρα Αθηνών, Orchestre National de Lorraine, Nederlands Ballet Orkest, Theater Group Walpurgis, Dance Studio Arabesque, Ensemble Emanon, Mondriaan Quartet, Duo Pallas & Pallas, Drumming Percussion Group, Jazz Orchestra of Matosinhos, Asko Ensemble, ArtéFacts Ensemble μεταξύ άλλων, και εκτελεστές όπως η Λορέντα Ράμου, Sergio Carolino, Margriet van Reisen, Nuno Aroso, Fernando Ramos, Λευκή Καρποδίνη, Peter Rundel, Jaques Mercier μεταξύ άλλων.

Έχει βραβευτεί με το NOG Βραβείο Νέων Συνθετών (2002) για το έργο του Αντιπαράθεσις για βιολί και ορχήστρα, το Βραβείο COMPASS (Centre for Composition and Associated Studies) του Πανεπιστημίου του Birmingham (2010) για το έργο του Metamorphoses I και το ITEA / Harvey Phillips Award for Excellence in Composition (2012) για το έργο του Ανάθεμα Ι για κοντραμπάσο, τούμπα και μπαγιάν.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε Ελλάδα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Νορβηγία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Κολομβία, Μεξικό μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα παραγγελιών από διάφορους καλλιτεχνικούς οργανισμούς όπως το Ίδρυμα Σύγχρονης Μουσικής Δημιουργίας της Ολλανδίας (Fonds voor de Scheppende Toonkunst), Flanders Festival, 1η Cello Biennale/Proms του Amsterdam, Guimaraes 2012 / Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση μεταξύ άλλων.

Από το Σεπτέμβριο του 2004 είναι καθηγητής Σύνθεσης στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Τεχνών Θεάματος του Πολυτεχνείου του Πόρτο (ESMAE-IPP) της Πορτογαλίας. Από το 2013 είναι μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Σχολής. Από το 2015 έως το 2017 διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Μουσικής της Σχολής. Είναι μέλος του Ερευνητικού Κέντρου Σπουδών Κοινωνιολογίας και Μουσικής Αισθητικής (CESEM) του Nova Universidade της Λισαβόνας με κύριες γραμμές έρευνας την σύνθεση, αλγοριθμική σύνθεση, ηλεκτροακουστική μουσική και την μελέτη της τεχνικής επέκτασης του ήχου των υπαρχόντων μουσικών οργάνων της δυτικής μουσικής μέσα από τις δυνατότητες που προσφέρει ο συνδυασμός τους με νέες τεχνολογίες.

Από τον Δεκέμβριο 2021 είναι μέλος του τομέα Τεχνών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης – Αμπού Ντάμπι (NYU-Abu Dhabi) ως Επισκέπτης Καθηγητής.

(Dimitris Andrikopoulos, «About: βιογραφικό σημείωμα», ημερ. πρόσβασης 30 Μαίου 2022, https://dimitrisandrikopoulos.com/2020/01/01/about/)

TOP