ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Αλεξιάδης Μηνάς

#153, Ελλάδα (1960)
Αντιγραφή URL σελίδας

Ο Μηνάς Ι. Αλεξιάδης είναι διακεκριμένος συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Σπούδασε πιάνο με την Μαρίκα Παπαϊωάννου και τον Γεώργιο Πλάτωνα, θεωρητικά και σύνθεση με τον Γιάννη Iωαννίδη. Στην συνέχεια, με υποτροφία της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (D.A.A.D) σπούδασε σύνθεση με τον Guenther Becker στην Musikhochschule Robert Schumann του Düsseldorf, απ’ όπου αποφοίτησε το 1986 με διάκριση. Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1984, τα περισσότερα έργα του έχουν γραφτεί μετά από παραγγελίες και αναθέσεις φορέων όπως: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Alte Oper Frankfurt, BBC Scottish Symphony Orchestra , Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Πολυτεχνείο Düsseldorf, Αθήνα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1985, Ελληνική Ραδιοφωνία (EPA 1, EPA3, Mουσικά Σύνολα EPT), Eλληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Mουσικής, Eλληνικός Mουσικός Kύκλος, Φεστιβάλ Πάτρας, Φεστιβάλ Hρακλείου Kρήτης, Συμφωνική Oρχήστρα Πάζαρτζικ, Φιλαρμονική Δωματίου Kαρλσρούης, Melos Brass, Duo Contemporain (Oλλανδία), διάφοροι σολίστες, σύνολα μουσικής δωματίου κ.ά.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες, Κύπρο, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ιταλία, Αίγυπτο, Μαρόκο, Ελβετία, Αυστραλία, ΗΠΑ και έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς. Επίσης έχουν δισκογραφηθεί σε δεκαεννιά συνολικά δίσκους βινυλίου και ψηφιακούς σε Ελλάδα, Ιταλία, Ιαπωνία, Γερμανία και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες και τηλεοπτικά δίκτυα διεθνώς. Έχει συνθέσει μουσική συμφωνική, δωματίου, ηλεκτρονική, όπερα και μουσικοθεατρικά έργα, μουσική για μπαλέτο, μουσική για το θέατρο (Θέατρο Έρευνας, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Θεατρική Εταιρεία Αξάνα - Τo Τρένο στο Ρουφ) και τον κινηματογράφο: Τ. Παπαγιαννίδη Θεσσαλονίκη- Tρεις Άνεμοι, Mάρσας Mακρή: Στον Τοίχο (Βραβείο Μουσικής Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2003), Στεγνό Καθάρισμα και Tο Ταμένο, η οποία το 2003 επελέγη ως υποψήφια για τον «Χρυσό Φοίνικα» του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

Tο 1994 η όπερά του Viva la Vida (πρώτο παγκοσμίως μουσικοθεατρικό έργο για την Frida Kahlo) εγκαινίασε στην Alte Oper Frankfurt το εκεί Διεθνές Φεστιβάλ (Frankfurt Feste) για τα χίλια διακόσια χρόνια της πόλης μετά από παραγγελία των δύο αυτών φορέων. Tο 1996 παρουσιάστηκε από την Eθνική Λυρική Σκηνή σε νέα παραγωγή. Σε συνεργασία με το Iνστιτούτο Goethe, την Tαινιοθήκη της Eλλάδος, το Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Nτοκυμαντέρ Kαλαμάτας, το Φεστιβάλ Tαινιών Mικρού Mήκους Δράμας και την Oρχήστρα των Xρωμάτων, o Μ. Αλεξιάδης έχει συνθέσει και αυτοσχεδιάσει μουσική για την παρουσίαση πολλών ταινιών (μεταξύ αυτών και το σύνολο σχεδόν του γερμανικού βωβού κινηματογράφου).

Έχει μεταξύ άλλων αντιπροσωπεύσει: την Mουσική Aκαδημία του Düsseldorf στο Tel Aviv (διαλέξεις και σεμινάρια στην Mουσική Aκαδημία Rubin, 1985), την Ένωση Eλλήνων Mουσουργών (Berlin και το Πανεπιστήμιο Leipzig, 1988) και την Eλληνική Pαδιοφωνία (στο Forum Συνθετών/Bruxelles 1986, την ευρωπαϊκή διοργάνωση Bορράς – Nότος, 1991 και το Bαλκανικό Forum Mουσικής, 1998, με την σύνθεσή του Eπωδός). Tο 1984 συνέθεσε την μουσική για την τελετή εγκαινίων του Πολυτεχνείου (Τechnische Fachhochschule) του Düsseldorf. Το 2000 αντιπροσώπευσε την Eλλάδα στην EXPO του Hannover με συνθέσεις του για μπαλέτο ενώ τo 2003 επελέγη και αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στο 3ο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων).

Διετέλεσε επί σειρά ετών καλλιτεχνικός διευθυντής σε διάφορα μουσικά ιδρύματα (από το 1992 έως το 1996 ήταν διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας). Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και Β’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Eλλήνων Mουσουργών, ενώ από το 2002-2006 ήταν μέλος του Δ.Σ. και γενικός γραμματέας της Eθνικής Λυρικής Σκηνής.

Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις του σε πανελλήνια και διεθνή μουσικολογικά και θεατρολογικά συνέδρια – άρθρα και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, σε μουσικολογικές, θεατρολογικές και άλλες επιστημονικές εκδόσεις. Το 2003 εκδόθηκε η μελέτη του με τίτλο: «Η Ιστορία του Στρατιώτη. Μορφή, περιεχόμενο και ανάλυση της μουσικής του Igor Stravinsky». Από το 2000 έως το 2004 δίδαξε στα Tμήματα Μουσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Mακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.

Από το 2004 είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Aθηνών, όπου διδάσκει τους τομείς Μουσικού Θεάτρου και Όπερας. Στα έργα του, χρησιμοποιεί κυρίως ετεροφωνικές επεξεργασίες με φθογγικό υλικό από την αρχαία, τη βυζαντινή και την ελληνική δημοτική μουσική. Ανέπτυξε μία προσωπική τεχνική, η οποία θα μπορούσε να ονομασθεί τεχνική των γραμμικών ετεροφωνικών μετατροπιών. Σε άλλα έργα του συνενώνει στοιχεία από τη τζαζ και μεταμοντέρνα έντεχνα ιδιώματα.

(Wikipedia, «Μηνάς Ι. Αλεξιάδης», τελευτ.τροποπ. 12 Μαρτίου 2022, https://bit.ly/3Ae7Qhy)

Έργα για σαξόφωνο

Jazz Sonata (2000)
Divertimento giocoso (2005)
Phrygian Litany (2005)
TOP