ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Αθηνοδώρου Χριστίνα

#151, Κύπρος (1981)
Αντιγραφή URL σελίδας

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου (γεννημένη το 1981 στην Πάφο) είναι συνθέτρια με ενεργή παρουσία και δράση διεθνώς και αριθμεί στον κατάλογό της πάνω από εξήντα έργα, οργανικά ή / και φωνητικά, ηλεκτρονικά, έργα σόλο, για μικρά και μεγάλα σύνολα και για συμφωνική ορχήστρα. H μουσική της φανερώνει το ενδιαφέρον της για τον «βηματισμό» του ήχου και την αρμονία της κίνησης, για τις σύγχρονες προσεγγίσεις στο ηχόχρωμα και τις διευρυμένες τεχνικές, ενώ παράλληλα, αντλεί στοιχεία, σχεδόν αναπόφευκτα από την πλούσια παράδοση της Μεσογείου και του ελληνικού χώρου, όπως για παράδειγμα η θεατρικότητα, η προσωδία και η μικροτονικότητα.

Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ανά τον κόσμο, μεταξύ αυτών η Venice Biennale, το Φεστιβάλ Aix-en-Provence, Φεστιβάλ Grafenegg, Musikprotokoll, Biennale Zagreb και ISCM Μέρες Σύγχρονης Μουσικής-Wien Modern. Συνεργάστηκε με σημαντικές ορχήστρες όπως η Tonkünstler Αυστρίας, Εθνική Ορχήστρα Île-de-France, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Κρατική Ακαδημαϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Αγ.Πετρούπολης, Sinfonia Finlandia Jyväskyla και Μεσογειακή Ορχήστρα Νέων κ.ά. Επίσης έχουν παρουσιάσει μουσική της διακεκριμένα σύνολα και σολίστ της εποχής μας, όπως Sentieri Selvaggi, Ensemble Aleph, Ensemble BlauerReiter, Ensemble Reconsil, Het Collectief, Klangforum Wien, Σύνολο Βιολοντσέλων Νόμος, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Alda Dizdari, Alexis Descharmes κ.ά. και εξέχοντες μαέστροι όπως ο Pablo-Heras Casado, ο Pierre-André Valade και ο Jean Deroyer.

Της έχουν ανατεθεί συνθέσεις από: Γαλλική Ραδιοφωνία, Musik der Jahrhunderte, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, Amici di Sentieri Selvaggi, ενώ στη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού συνέθεσε το φωνητικό δράμα Ma Mèr(e) Méditerranée (2019-20), παραγγελία της Όπερας La Monnaie των Βρυξελλών. Πρόσφατα έργα της είναι: Thou Art with Me για σόλο βιολί (ανάθεση του Φεστιβάλ Code Modern Γερμανίας), και Fissures En Filigrane για Disklavier (πιάνο πρωτοποριακού συστήματος), έργο που παρουσιάστηκε στην Κρεμόνα της Ιταλίας. Η μουσική της («ατμοσφαιρική, παράξενα συναρπαστική»), έχει μεταδοθεί από τη Βαυαρική Ραδιοφωνία Klassik, το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, RAI3, Österreich 1 και France Musique.

Για τη δουλειά της η Χριστίνα έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις μεταξύ αυτών το Βραβείο Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στον Πρώτο Διαγωνισμό Σύνθεσης Île-de-Créations στη Γαλλία, για το συμφωνικό της έργο Intermède pour une mer jamais vue, (Εκδόσεις Durand), δεύτερο βραβείο για τη χορωδιακή της σύνθεση De l’Âme στον Πρώτο Διαγωνισμό Sibelius στη Φινλανδία το 2015, τιμητικό έπαινο για το έργο Άλμα για σόλο βιόλα και ορχήστρα στον Έκτο Διαγωνισμό Prokofiev στη Ρωσία το 2012, το Βραβείο Νέων Συνθετών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Όλντουορθ το 2006-2007 στην Αγγλία που οδήγησε σε αναθέσεις για τρία νέα έργα, πανελλήνιο βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης μουσικής δωματίου Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα το 2005 κ.ά.

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου δραστηριοποιείται και ως μαέστρος, που πέρα από το κλασικό ρεπερτόριο παρουσιάζει συχνά και έργα εικοστού αιώνα και σύγχρονη μουσική. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες και σύνολα σύγχρονης μουσικής όπως: Συμφωνική Ορχήστρα του Porto, Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Συμφωνική Ορχήστρα Ολλανδίας, Sinfonia Jyväskylä Φινλανδίας, London Sinfonietta, Moscow Contemporary MusicEnsemble, dissonArt, Ensemble Cyclamen κ.ά.

Αφού πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής στην Κύπρο από ηλικία επτά ετών, η Χριστίνα έγινε δεκτή στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Δραματικής Τέχνης Guildhall στο Λονδίνο, όπου σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας, με τον Julian Philips και Alan Hazeldine αντίστοιχα και αποφοίτησε με πτυχιακό τίτλο (BMus) και μεταπτυχιακό (MMus). Παράλληλα, μελέτησε βυζαντινή μουσική. Συνέχισε τα μαθήματα σύνθεσης με τον Philippe Leroux στο Παρίσι, ενώ παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια στο Πανεπιστήμιο του North Texas, στο Conservatoire de Musique de Lyon (Γαλλία), σε θερινές ακαδημίες (Metz, Tel Aviv, Rieti κ.ά.) και στο Institut de recherche et coordination acoustique/musique (Paris, Γαλλία).

Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Σύνθεσης του Πανεπιστημίου Royal Holloway Λονδίνου και συχνά κάνει σεμινάρια, εργαστήρια και μαθήματα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, London College of Music κ.ά. Ακόμα, έχει προσκληθεί ως “Composer-in-residence” σε προγράμματα φιλοξενίας στο Κέντρο Τεχνών Marnay-sur-Seine και στη Cité des Arts στο Παρίσι και ως καλλιτέχνις-μέλος του δικτύου ENOA, στο Κέντρο Queen Elisabeth Chapel, Όπερα La Monnaie και Φεστιβάλ Aix-en-Provence.

(«Χριστίνα Αθηνοδώρου Βιογραφικό σημείωμα», Christina Athinodou composer, ημερ. πρόσβασης 19 Μαίου 2022, https://athinodorou.com/profile/gr/)

Website(s) athinodorou.com
Συνεντεύξεις youtu.be/5CHYewpb3GA

Έργα για σαξόφωνο

SAXUM: I thought my heart had turned into stone, until... (2006)
Riddle (2008)
TOP