ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Αγουρίδης Κωσταντίνος

#148, Ελλάδα (1962)
Αντιγραφή URL σελίδας

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1962. Τα πρώτα μουσικά βήματά του άρχισαν στην παραδοσιακή μπάντα, όταν ήταν ακόμα παιδί. Στη συνέχεια, ερχόμενος στην Αθήνα, παρακολούθησε μαθήματα τρομπέτας, πιάνου και συγχρόνως ανώτερα θεωρητικά μαθήματα. Τελικά η μουσική του ευαισθησία στράφηκε ολοκληρωτικά προς την κατάκτηση της δημιουργίας, μέσα από την ανώτερη θεωρητική γνώση της μουσικής επιστήμης. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στα Ωδεία «Απολλώνιο» και «Ελληνικό» με καθηγητές τους Α. Λασκαρίδη και Α. Παπανικολάου αντίστοιχα, απ' όπου πήρε τα πτυχία ωδικής αρμονίας, ενοργάνωσης και διεύθυνσης μπάντας, αντίστιξης, φυγής και ενορχήστρωσης με «άριστα». Συνέχισε τις σπουδές στη Σύνθεση και Διεύθυνση Ορχήστρας στο «Εθνικό» Ωδείο της Αθήνας, με καθηγητή τον Θεόδωρο Αντωνίου, απ' όπου και έλαβε με «άριστα» το δίπλωμα της σύνθεσης, το 1991, ενώ το 1993 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη σύνθεση και στη διεύθυνση ορχήστρας με τον ίδιο καθηγητή. Από το 1986 ως το 1990 έστρεψε το μουσικό του ενδιαφέρον στη μελέτη της modern jazz. Παράλληλα παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων στη σύγχρονη μουσική, με διακεκριμένους έλληνες και ξένους συνθέτες και μουσικολόγους. Συνέχισε μαθήματα στη διεύθυνση ορχήστρας σε οπερατικό ρεπερτόριο και νέες τεχνικές διεύθυνσης με το διακεκριμένο αρχιμουσικό της Λυρικής Σκηνής Ηλία Βουδούρη. Συνέχισε τις σπουδές στη σύνθεση, ανάλυση και διεύθυνση ορχήστρας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου με καθηγητές τους Srdan Hofman, Zoran Eric και Raico Maksimovic και το 1997 αποφοίτησε αριστούχος με μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Arts), με ειδικότητα στη σύνθεση.

Ασχολήθηκε με όλα τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα, προσπαθώντας να διαμορφώσει ένα προσωπικό προοδευτικό μουσικό ύφος. Έχει γράψει έργα συμφωνικής μουσικής και μουσικής δωματίου, έργα για διάφορα μικρά και μεγάλα σύνολα, έργα για φωνές, για σόλο όργανα, χορωδιακά κ.ά. Πολλά από αυτά είναι αναθέσεις μουσικών οργανισμών και φορέων όπως: Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, Ένωση Γιουγκοσλάβων Συνθετών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ κ.ά. Το 1990 διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης «Γ. Α. Παπαϊωάννου», το 1992 στο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστόνης. Το 1994 συμμετείχε στο Τρίτο Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής, στο Βελιγράδι, κατόπιν παραγγελίας της Ένωσης Συνθετών της Ν. Γιουγκοσλαβίας. Το 1995 ήταν φιναλίστ στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης που διοργάνωσε η Εταιρεία Πετρελαιοειδών BP, για νέους συνθέτες έως 35 ετών.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία, Γερμανία, Αγγλία, Αμερική κ.ά. Αρκετά από αυτά έχουν παρουσιαστεί και ηχογραφηθεί για το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Κάποια από τα έργα του διδάσκονται στα μουσικά τμήματα των Πανεπιστημίων Amsterdam Ολλανδίας, Αθηνών και Ιονίου. Το έργο του Καλός και κακός καιρός, σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη, έχει καταχωρηθεί στη Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Η καλλιτεχνική του πορεία στη διεύθυνση ορχήστρας ξεκίνησε το 1993 διευθύνοντας δικά του έργα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, υπό την αιγίδα της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Έχει διευθύνει την Καμεράτα, Ορχήστρα Εγχόρδων του Μεγάρου Μουσικής. Επιπλέον είχε προσκληθεί να διευθύνει έργο του στο Βελιγράδι, στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής.

Διδάσκει μουσική δωματίου, ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Απολλώνιο Ωδείο και στο Δημοτικό Ωδείο Αγίου Δημητρίου. Είναι καλλιτεχνκός διευθυντής στο Φιλόμουσο Ωδείο, ενώ υπήρξε Διευθυντής στο Συμφωνικό Ωδείο, στο Ωδείο Σύγχρονης Μουσικής Εκπαίδευσης, στο Ωδείο Μεσσηνίας και στα Δημοτικά Ωδεία Φιλιατών, Ηγουμενίτσας και Καλλιθέας. Επίσης ασχολείται με τη διεύθυνση μικρών μουσικών συνόλων και χορωδιών. Έχει διατελέσει μαέστρος αρκετών αξιόλογων χορωδιών όπως Δήμου Περάματος, Σιβιτανιδείου Σχολής κ.ά. Διευθύνει τις Δημοτικές Χορωδίες του Δήμου Δάφνης και της Χορωδίας της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ είναι αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Αγίου Δημητρίου. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και μέλος του Συλλόγου Καθηγητών Ωδείων Αναγνωρισμένων (Σ.Κ.Ω.Α.). Είναι καταχωρημένος στο Επίτομο Βιογραφικό Λεξικό Who's Who (εκδόσεις Μέτρο) και στο Λεξικό Ελλήνων Συνθετών (εκδόσεις Φίλιππος Νάκας).

(“Βιογραφία”, Αγουρίδης Κώστας, ημερ. πρόσβασης 12 Αυγούστου 2018, https://bit.ly/3wypABk)

Έργα για σαξόφωνο

Η απώλεια ενός φίλου (1995)
TOP