ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Χριστοφή Γιώργος

#144, Κύπρος (1983)
Αντιγραφή URL σελίδας

Η σταδιακή μεταποίηση της ποιότητας του ήχου ως μέσο μορφολογικής ανάπτυξης όπως και η μεταμόρφωση του μουσικού αντικειμένου – αυτούσιου μουσικού σχήματος/υλικού που αποτελεί το πρωταρχικό κύτταρο για την ανάπτυξη ολόκληρου του μουσικού έργου – είναι μερικά από τα κύρια στοιχεία της μουσικής του κύπριου συνθέτη Γιώργου Χριστοφή. Από το 2005 μέχρι και σήμερα έχει προκριθεί ως μέλος του βρετανικού συνδέσμου προώθησης της σύγχρονης μουσικής (S.P.N.M.) και έργα του έχουν επιλεγεί από το βρετανικό τμήμα του φεστιβάλ I.S.C.M. και μεταδοθεί από το BBC Radio 3.

Συνεργάστηκε με τη γαλλική εταιρεία παραγωγών όπερας L'Opéra National du Rhin και το βελγικό σύνολο Ensemble Musiques Nouvelles όπου παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες μέρος της μίνι-Όπερας του με τίτλο Sirens στo πλαίσιo του Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής Musiques Fraîches. Ακόμη, έχει γράψει μουσική για χορό σε συνεργασία με χορογράφους της Ακαδημίας Σύγχρονου Χορού του Leeds, N.S.C.D.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. Μερικά από τα φεστιβάλ που φιλοξένησαν μουσική του Χριστοφή είναι: St Gille’s Music Festival (Αγγλία), PHONOS-FUNDACIÓ MÚSICA CONTEMPORÀNIA (Ισπανία), International Music Festival Heidelberger “Frühling 2007” (Γερμανία), “Attention Musiques Fraîches! 2008” Festival (Βέλγιο), Pescara Fiera Festival 2008 (Ιταλία), 2008 Seoul International Computer Music Festival (Κορέα), Nuova Musica a Treviso (Ιταλία) κ.ά. Έγραψε μουσική για σύνολα και εκτελεστές παγκοσμίου φήμης όπως: τον Mario Caroli (φλάουτο), την Sarah Leonard (σοπράνο φωνή), Harry Sparnaay (μπάσο κλαρίνο), Rohan de Saram (βιολοντσέλο), Prodromos Symeonides (πιάνο), Xie Ya-ou (πιάνο), GEMINI Ensemble, Jeunes Voix du Rhin, Ensemble 360, Ensemble Musiques Nouvelles, Ensemble 10/10, Orchestre National de Lorraine, The Endymion, The Kreutzer Quartet, Ensemble Cairn, Ensemble SHADOW PLAY, Ensemble Berlin PianoPercussion κ.ά.

Eπιλέχθηκε σε πολλά σεμινάρια και εργαστήρια σύνθεσης όπου παρουσιάστηκε η μουσική του και είχε την ευκαιρία να φοιτήσει στις τάξεις διακεκριμένων συνθετών όπως: του Γιώργου Απέργη, του Toshio Hosokawa, του Phillipe Boesmans, του Brian Ferneyhough, του Salvatore Sciarrino μεταξύ άλλων. Μερικά από τα κέντρα που επέλεξαν τον Χριστοφή είναι τα: ACANTHES Composition Workshop στο Metz (Γαλλία, 2006,2008) και στη Mons (Βέλγιο, 2007), στην Ακαδημία του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ακουστικής και Μουσικής (I.R.C.A.M.) που έγινε στη Γλασκόβη (2008). Επίσης, ήταν ανάμεσα στους δεκαπέντε συνθέτες κάτω των τριάντα ετών απ’ όλο τον κόσμο που είχαν επιλεγεί για το ετήσιο μουσικό σχολείο/εργαστήριο Voix Nouvelles του Fondation Royaumont (2007) στο Παρίσι.

Έχοντας ως κύρια μαθήματα τη σύνθεση, τη μουσική εκτέλεση (κλασική κιθάρα), τη σύνθεση ιστορικού ύφους και την ενορχήστρωση αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Hull με «άριστα και ειδικό βραβείο» του τμήματος Μουσικής. Σπούδασε κιθάρα στην τάξη του Craig Ogden (Βασιλική Ακαδημία, R.N.C.M., Manchester) και συμμετείχε σε διεθνή σεμινάρια κιθάρας όπου μαθήτευσε στις τάξεις των Hubert Käppel, David Russel, Aniello Desiderio, Antigoni Goni μεταξύ άλλων. Με υποτροφία του πανεπιστημίου του York συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές (Master of Arts) στη σύνθεση, τις οποίες ολοκλήρωσε το 2005 με διάκριση (distinction). Το 2009 ολοκλήρωσε το διδακτορικό κύκλο των σπουδών του (PhD) στο York υπό την επιτήρηση του συνθέτη και καθηγητή Thomas Simaku. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του, η μουσική του έρευνα έτυχε οικονομικής στήριξης από το Vinson Award, The Sir Jack Lyons Research Grant και το A.G. Leventis Foundation Research Scholarship.

(«Γιώργος Χριστοφή», Cyprus Music Information Centre, ημερ. πρόσβασης 20 Δεκεμβρίου 2021, https://bit.ly/3FfLpc6)

Website(s) gchristofi.com

Έργα για σαξόφωνο

Φεῦξις (2021)
TOP