ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Τσούγκρας Κώστας

#125, Ελλάδα (1966)
Αντιγραφή URL σελίδας

Ο Κώστας Τσούγκρας γεννήθηκε στο Βόλο το 1966. Σπούδασε πιάνο, ακορντεόν και θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο (παράρτημα Βόλου) με τον Μπάμπη Κεχαΐδη, από όπου το 1982 πήρε πτυχίο ακορντεόν και το 1990 πτυχίο αρμονίας. Από το 1983 ως το 1987 σπούδασε στο Χημικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου πήρε πτυχίο Χημείας το 1987. Το ίδιο έτος ξεκίνησε τις σπουδές του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του ίδιου πανεπιστημίου. Παράλληλα συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά με πτυχίο αντίστιξης το 1992, πτυχίο φούγκας το 1994 και δίπλωμα σύνθεσης (με άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο) το 1998 (Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, τάξη Χ. Σαμαρά). Το 1993 εκπόνησε διπλωματική εργασία με τίτλο «Πολυκάναλη MIDI-εγγραφή με χρήση Η/Υ» στο εργαστήριο Μουσικής Τεχνολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απ’ όπου και αποφοίτησε.

Το 2002 ολοκλήρωσε – υπό την επίβλεψη του καθηγητή Δ. Γιάννου – την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής με τίτλο «Γενετική Θεωρία της Τονικής Μουσικής και τροπικότητα – έρευνα με βάση την ανάλυση των 44 Κομματιών για πιάνο πάνω σε λαϊκούς ελληνικούς σκοπούς του Γιάννη Κωνσταντινίδη» στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Για την πρόοδο της διατριβής τιμήθηκε το 1998 με υποτροφία εις μνήμη του Γ. Α. Παπαϊωάννου. Η διατριβή εκδόθηκε το 2003 από τις εκδόσεις University Studio Press ως το πρώτο μέλος της «Βιβλιοθήκης Μουσικολογίας» (επιμέλεια Δ. Γιάννου) υπό τον τίτλο: «Τα 44 παιδικά κομμάτια του Γιάννη Κωνσταντινίδη – Ανάλυση με χρήση της Γενετικής Θεωρίας της Τονικής Μουσικής».

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σύνθεσης και ανάλυσης με τους: Χ. Σαμαρά, Θ. Αντωνίου, Θ. Ρικάκη, Fr. Lerdahl, J. Kramer, Tr. Murail, Eero Tarasti, κ.ά. Το εαρινό εξάμηνο του 2000 παρακολούθησε, με την ιδιότητα του ερευνητή υποτρόφου, μεταπτυχιακά μαθήματα και σεμινάρια σύνθεσης και ανάλυσης στο Μουσικό Τμήμα του Columbia University στη Νέα Υόρκη, όπου επίσης είχε στενή συνεργασία πάνω στην έρευνα της διδακτορικής του διατριβής με τον Dr Fred Lerdahl.

Εργάστηκε από το 1996 ως το 2004 ως ειδικός επιστήμονας (σύμφωνα με το ΠΔ/407) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ διδάσκοντας τα μαθήματα «Αρμονία Ι & ΙΙ» και «Αρμονική και Μορφολογική Ανάλυση Ι & ΙΙ». Το 2004 εξελέγη λέκτορας Συστηματικής Μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, το 2009 εξελίχθηκε σε επίκουρο καθηγητή και το 2016 σε αναπληρωτή. Έχει διδάξει αρμονική και μορφολογική ανάλυση, μεθοδολογία της μουσικής ανάλυσης, στοιχεία αντίστιξης, στιλιστική σύνθεση και εισαγωγή στη μουσική του 20ου αιώνα. Επίσης, από το 2000 διδάσκει ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ενώ επί σειρά ετών εργάστηκε στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας Θεσσαλονίκης.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι: μουσική θεωρία και ανάλυση, σύγχρονη μουσική, γνωστική ψυχολογία της μουσικής, υπολογιστικά μουσικά μοντέλα, κ.ά. Το μουσικολογικό του έργο έχει παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά (Musicae Scientiae, Journal of Interdisciplinary Music Studies, Quaderni dell' Istituto Liszt, Πολυφωνία, κ.ά.). Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση διεθνών συνεδρίων, με σημαντικότερα το Joint ICMPC-ESCOM Conference 2012 (co-chair) και το 30th Conference of the International Society for Music Education 2012 (ISME). Είναι μέλος της ESCOM, της Society of Music Theory, της Society for Music Analysis, κ.ά. Από το 2004 ως το 2014 υπήρξε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση «Μουσικοπαιδαγωγικά».

Συνθέτει από το 1992. Έργα του έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς και έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από καταξιωμένους μουσικούς ή σύνολα (Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, dissonART Ensemble, Idée Fixe Ensemble, Κουαρτέτο Αιμίλιος Ριάδης, Piandaemonium, Iowa Brass Quintet κ.ά.). Το 2012 εκπροσώπησε ως προσκεκλημένος συνθέτης την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών στο διεθνές φεστιβάλ της ISCM World Music Days 2012 (Βέλγιο). Τρία έργα του μουσικής δωματίου έχουν εκδοθεί δισκογραφικά. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1999.

Έχει εργαστεί ως ενορχηστρωτής για συναυλίες, δισκογραφία και μουσικούς διαγωνισμούς, καθώς και ως μουσικός επιμελητής (Tonmeister) σε δισκογραφικές παραγωγές (ηχογράφηση-επεξεργασία έργων για πιάνο του Νίκου Σκαλκώτα από τον Γιώργο Χατζηνίκο, επιμέλεια παραγωγής του ψηφιακού δίσκου «Ελληνική Μουσική για φλάουτο και πιάνο» για την εταιρία Irida Classical). Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών (από το 1990 ως σήμερα) με σημαντικούς εκπροσώπους της ελληνικής μουσικής (ελληνικό τραγούδι, αυτοσχεδιαζόμενη μουσική, μουσική για θέατρο και κινηματογράφο κλπ.) ως εκτελεστής ακορντεόν ή πιάνου σε συναυλίες και στη δισκογραφία (έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις 45 δίσκων βινυλίου και ψηφιακών δίσκων). Συνέπραξε επτά φορές ως ακορντεονίστας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και δύο φορές με την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Από το 2004 αποτελεί μέλος του Plaza Ensemble ως ακορντεονίστας και ενορχηστρωτής.

(«Κώστας Τσούγκρας», Users.auth.gr, ημερ. πρόσβασης 6 Νοεμβρίου 2021, https://users.auth.gr/tsougras/styled-3/index.html)


Συνεντεύξεις youtu.be/Sat3UzEosHM
TOP