ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Τόνια Λίνα

#117, Ελλάδα (1985)
Αντιγραφή URL σελίδας

Η Λίνα Τόνια είναι συνθέτρια, με έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς για περισσότερα από 28 έργα της στη Μόσχα, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στη Βιέννη, στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στη Βαϊμάρη, στο Ζάγκρεμπ, στη Σόφια, στη Φιλιππούπολη, στα Τίρανα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη ενώ παράλληλα την έχει βραβεύσει ο Πρόεδρος Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αναστάσιος Μάνθος, η Ένωση Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου και η Γερμανική εκδοτική εταιρία Baerenreiter. Η εργογραφία της περιλαμβάνει περισσότερα από εκατό έργα για ορχήστρα, μουσικά σύνολα, όπερες και μουσική για το θέατρο που έχουν παρουσιαστεί στο Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Μόσχα, Bαϊμάρη, Βερολίνο, Ενδιμβούργο, Ζάγκρεμπ, Σόφια, Πλόντβιβ, Τίρανα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τον Ιανουάριο του 2008 αποφοίτησε από την κατεύθυνση Σύνθεσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Χρήστο Σαμαρά και συνέχισε διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου με επιβλέποντες καθηγητές τους Nigel Osborne και Michael Edwards απ’ όπου αποφοίτησε τον Νοέμβριο του 2012 με διάκριση καλύτερης επίδοσης ως υπότροφος της Ανώνυμης Εταιρίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας και του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Την επόμενη χρονιά συνέχισε σε πρόσθετες μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης με καθηγητή τον Michael Jarrell ενώ στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο του 2013 επιλέχθηκε ως υπότροφος της Αριστείας της Επιτροπής Ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για να διατελέσει μεταδιδακτορική έρευνα στο αντικείμενο της Φούγκας την οποία ολοκλήρωσε το 2014 και, υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για μεταδιδακτορικές σπουδές στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (2019-2021).

Συμμετείχε σε εργαστήρια σύνθεσης στο Εδιμβούργο, τη Βοστόνη, το Λονδίνο και το Σοντερχάουζεν, σεμινάρια και συνέδρια στο Λονδίνο, τη Φιλαδέλφεια και τη Βαϊμάρη. Συμμετείχε στην ομάδα συνθετών για την παραγωγή της έκδοσης σύγχρονων νέων έργων με εκπαιδευτικό χαρακτήρα “Music Without Borders” σε συνεργασία με τον ιταλικό εκδοτικό οίκο Sconfinarte Editions που εδρεύει στο Μιλάνο. Είναι αποδέκτρια πρώτων βραβείων στους διαγωνισμούς: Jungerson International Composition Competition στη Μόσχα το 2007, Baerenreiter Award στο Δωδέκατο Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Via Nova στη Βαϊμάρη το 2010 και, «Νέου καλλιτέχνη της χρονιάς» από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής το 2010.

Τον Ιούνιο του 2012 παίχτηκε η όπερα δωματίου Ο Διωγμένος από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο θέατρο Ολύμπια της Αθήνας. Το σόλο έργο της Neuma για βιόλα βραβεύτηκε με το “Sempre Piu Edition Prize” στο Παρίσι το 2014. Τον Απρίλιο του 2015 παρουσιάστηκε η όπερα της Fear (&)s the Love στην Μουσική Μπιενάλε του Ζάγκρεμπ όπου και απέσπασε το τρίτο βραβείο. Τον Νοέμβριο του 2015 παρουσιάστηκε το έργο της Εννέα για κουαρτέτο εγχόρδων στο φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής Wien Modern στη Βιέννη από τους Arditti Quartet. Τον Φεβρουάριο του 2016 φιλοξενήθηκε ως “guest composer” στον Δέκατο Πέμπτο Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου “Piano Campus” στην πόλη Cergy-Pontoise της Γαλλίας όπου της έγινε παραγγελία του κοντσέρτου Les Mondes Flottants για πιάνο και ορχήστρα ως επιβεβλημένο έργο κατά την τελική φάση του διαγωνισμού. Τον Ιούνιο του 2017 το πιο πρόσφατο ορχηστρικό της έργο Butterfly Effect ηχογραφήθηκε από την Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας στο Παρίσι με διευθυντή ορχήστρας τον Pierre Andre Valade. Τον Σεπτέμβριο του 2018 φιλοξενήθηκε ως guest composer στο Εικοστό Ένατο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Takefu International Festival στην Ιαπωνία όπου παρουσίασε διάλεξη με θέμα τον τρόπο σύνθεσης της μουσικής της καθώς επίσης και τα δύο νέα της έργα Mare Imbrum και Etude for solo trumpet. Τον Απρίλιο του 2019 φιλοξενήθηκε στο Appleton (Wisconsin) στον εορτασμό των σαράντα ετών από την ίδρυση της χορωδίας Appleton Boychoir όπου παρουσιάστηκε – ύστερα από παραγγελία – το έργο της The Morning Sea βασισμένο στο ομώνυμο ποίημα του Κ. Καβάφη Η θάλασσα του πρωινού.

Έχει συνεργαστεί με τις παρακάτω ορχήστρες: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Εθνική Λυρική Σκηνή, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Radio France Philharmonic Orchestra, Jalas Chamber Orchestra, London Contemporary Sinfonietta, Baskent Chamber Orchestra, Cergy Pontoise Symphony Orchestra, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και με τα μουσικά σχήματα: Arditti Quartet, Idee Fix Ensemble, Dissonart Ensemble, Edinburgh Quartet, Ensemble Marges, Duo 9, Alea III.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, της Διεθνούς Ένωσης Γυναικών Συνθετών (IAWM) και της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών ENKOR. Διδάσκει Σύνθεση ως ΠΔ/407 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Έργα της εκδίδονται από τις εταιρίες Sconfinarte Editions, Donemus Publishing House, Sempre Piu και προσφάτως Universal Editions.

(“Profile”, Lina Tonia, ημερ. πρόσβασης 12 Οκτωβρίου 2021, https://linatonia.com/biography/; «Λίνα Τόνια», uom.gr, αρχείο pdf, ημερ. πρόσβασης 12 Οκτωβρίου 2021, https://www.uom.gr/assets/site/public/nodes/1594/3040-Tonia.pdf)


Συνεντεύξεις youtu.be/mAtcDBgo4gQ

Έργα για σαξόφωνο

Voyage(s) I (solo saxophone) (2009)
Voyage(s) I (sax & piano) (2012)
TOP