ENG
Όλοι οι συνθέτες
Πίσω στην αναζήτηση

Roumanis George

#109, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (1929–2018)
Αντιγραφή URL σελίδας

O George Romanis ή George Zackery Roumanis γεννήθηκε στο Trenton, New Jersey, ΗΠΑ στις 11 Φεβρουαρίου 1929. Ξεκίνησε να παίζει μπάσο επαγγελματικά στα τέλη του 1940 σε χορευτικές μπάντες. Συνεργάστηκε με τους Charlie Spivak, Ralph Flanagan και Ralph Marterie μεταξύ άλλων. Ωστόσο μετά το 1954 έγινε γνωστός στον χώρο της τζαζ μουσικής τόσο ως μπασίστας όσο και ενίοτε ως ενορχηστρωτής με τη σύμπραξή του στο Johnny Smith Quartet. Επίσης, κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του έγραψε επιτυχίες για διάσημες μπάντες όπως του Benny Goodman, Count Basie, Stan Kenton, Woody Herman και Sal Salvador.

Σε ηλικία τριάντα ετών, ο Roumanis ίδρυσε τη δική του εταιρία παραγωγής στη Νέα Υόρκη: Commercial Production Company for Madison Avenue Αgencies. Υπήρξε συνθέτης, διασκευαστής και παραγωγός πολυάριθμων δημοφιλών διαφημιστικών (jingles) με τη συμμετοχή των Louis Armstrong, Peggy Lee, Stan Getz, Eartha Kitt, Bobby Vinton, Buddy Greco, Vic Damone και άλλων. Στην ηλικία των τριάντα έξι ετών έκανε ένα μεγάλο άλμα στην καριέρα του μετακινούμενος από τη Νέα Υόρκη στο Hollywood της Καλιφόρνιας. Εκεί εδραιώθηκε ως μεγάλη δύναμη της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας συμμετέχοντας σε εξαιρετικές τηλεοπτικές σειρές όπως Hawaii Five-O, Streets of San Franciscο, Twilight Zone, Star Trek: The Next Generation, Barnaby Jones, Air Wolf και άλλες.

Η συμμετοχή του Roumanis στον κινηματογράφο περιλαμβάνει επιγραμματικά τις ταινίες Ηollywood: The Dream Factory, στην οποία συμμετέχουν τηλεοπτικοί θρύλοι των ΜGM Studios, Of Mice and Men, Joe Dancer, Helltown (με πρωταγωνιστή το Robert Blake), Εight on the Lam (με πρωταγωνιστή τον Bob Hope), Oxford Blues (με πρωταγωνιστές τους Rob Lowe & Ally Sheedy) και Kentucky Woman (με πρωταγωνίστρια τη Cheryl Ladd).

Στην ηλικία των σαράντα ετών κι ενώ συνέχιζε να συνθέτει για το Hollywood, o Roumanis άρχισε να μελετά το δωδεκαφθογγικό σύστημα σύνθεσης με τον πρωτοπόρο George Tremblay. Στα επόμενα δέκα εννιά χρόνια, ο συνθέτης ανέπτυξε νέες τεχνικές στην αρμονία, εξοικειώθηκε σε κλασικές φόρμες και δομές και εμβάθυνε στον κόσμο της όπερας συνθέτοντας την δική του όπερα Ode to Phaedra. Επίσης συνέθεσε κονσέρτα και μελοποίησε ποίηση. Σε ηλικία πενήντα εννιά ετών, ο Roumanis εγκαταστάθηκε στο Ηalf Moon Bay, Καλιφόρνια, είκοσι μίλια νότια του San Francisco και αφιερώθηκε στη σύνθεση σοβαρής μουσικής και αναθέσεων για τζαζ και στρατιωτικές ορχήστρες.

Το 1959 ηχογράφησε το δίσκο Modern Sketches in Jazz, μουσική για big band, αφιερωμένη σε τέσσερις από τους σπουδαιότερους αμερικανούς συνθέτες. Για την πραγματοποίηση αυτής της ιδέας χρησιμοποίησε ένα σύνολο αποτελούμενο από τρεις τρομπέτες, δύο τρομπόνια και μια τούμπα, δύο ξύλινα πνευστά και πολλά κρουστά. Πρωτού ξεκινήσει να γράφει την πρώτη νότα, ο συνθέτης συνήθιζε να μελετά επισταμένα τους στίχους των τραγουδιών που θα ηχογραφούσε. Ο στόχος του ήταν να αναπαραστήσει μουσικά το «μήνυμά» τους. Το μουσικό αποτέλεσμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιμπρεσσιονιστικό.

Στο δεύτερο δίσκο του, Double Explosure!, ο Roumanis επιστρέφει με μια ακόμα διάσημη big band αποτελούμενη από διακεκριμένους τζαζ μουσικούς της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Το ύφος των διασκευών του συνθέτη είναι γεμάτο από χιούμορ και ζωντάνια απευθυνόμενο σε όλους όσους λατρεύουν τον ήχο της big band.

O George Roumanis απεβίωσε σε ηλικία ογδόντα εννιά ετών, στις 21 Νοεμβρίου 2018 στις ΗΠΑ.

(“George Romanis”, Blue Sounds, ημερ. πρόσβασης 5 Ιουλίου 2021, https://www.freshsoundrecords.com/13711-george-romanis-albums).

Έργα για σαξόφωνο

Drifting Timelessly (1991)
An American Ode (1997)
TOP